«Матушка поступала, она и семестр сдаст»

Хоч я ніколи не мав стосунків до освіти, а тепер пенсіонер з сімнадцятирічним стажем, хочу висловитись про тестування випускників шкіл.

Зимою в лікарні поруч зі мною лежав «студент» другого курсу одного з університетів Дніпропетровська. Він пив пиво і постійно грав у карти. Якось я йому сказав: «Ти краще готувався б до іспитів». Він недобре глянув на мене: «Дед, а что это такое? Матушка поступала, она и семестр сдаст».

Ну, нехай гроші матушки і закінчать університет, але ж тобі працювати. Як же ти зможеш з такими знаннями?».

Дед, да мне нужно где-то перекантоваться, а там батя сыграет в ящик, а я займусь его бизнесом.

... У приватному секторі через кілька будинків від мене живе сім’я, в якій четверо дітей. Щоб не бідувати, вони на городі вирощують розсаду овочевих культур і продають її вже у травні.

Діти, наче бджоли, вранці до школи і після занять, допомагали батькам. Двоє вже мають дипломи інституту. А дівчата-близнючки позаторік закінчили школу із золотими медалями, по тестуванню, повторюю, по тестуванню поступили в університет, де через півроку їх зарахували в елітну групу. І все це без хабарів!..

...Якось знайома невдоволено кинула: «Придумали якесь тестування! Заплатила б 500 доларів і знала б, що син в університеті».

Можливо, ще є огріхи в тестуванні, але ввели його, вважаю, правильно. Треба працювати, треба вчитись!

А. МУЗИЧЕНКО.

Дніпропетровськ.

Сам сказав

Тодішня наука геть розходилася з життям: оті схоластичні, граматичні, риторичні й логічні тонкощі аж ніяк не пасували до того часу, і ніколи нічого спільного з життям не мали. Всі, хто вчився тої науки, ні до чого не могли приточити свого знання, хоч би навіть і найменш схоластичного. Та й самі тогочасні вчені були чи не найбільшими невігласами, бо геть не мали життєвого досвіду.

Микола ГОГОЛЬ.

«Тарас Бульба», 1842.