На засіданні ради коаліції вчора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сказав, що потрібно якомога швидше підготувати законопроект про внесення змін до державного бюджету на 2008 рік.

А після консультацій з Президентом і отримання його висновків роздати законопроект з пояснювальною запискою фракціям для ознайомлення. Він розповів, що процедура голосування буде класична, тобто передбачатиме два читання. «Задля того, щоб отримати реальні шанси проходження законопроекту, треба врахувати інтереси всіх — і регіонів, і політичних сил. Тому прошу якнайшвидше проект закону про зміни до держбюджету внести до Верховної Ради, щоб на наступному пленарному тижні його розглянути і цей процес завершити все-таки консолідованим голосуванням», — зазначив спікер.

Звіт уряду може бути в парламенті винятково після ухвалення програми дій Кабінету Міністрів. На цьому наголосила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона нагадала, що проект програми діяльності уряду перебуває в парламенті і вже розглянутий у профільних комітетах. Тепер, за її словами, депутати зобов’язані поставити це питання на розгляд і голосування. Окрім того, Кабінет Міністрів підготував до розгляду у Верховній Раді 38 невідкладних законопроектів. «Вони можуть бути прийняті за цей останній пленарний тиждень», — підкреслила Ю. Тимошенко. На її думку, якщо пленарний тиждень увінчається ще й змінами до держбюджету на 2008 рік, а також ухваленням програми дій уряду, то демократична коаліція зможе спокійно сказати, що завдання виконано.

Юлія Тимошенко розповіла, що уряд проводить консультації з главою держави щодо питань внесення змін до бюджету на нинішній рік. «Ми сподіваємося, що сьогодні Президент остаточно дасть свої пропозиції, ми їх врахуємо і після цього надамо проект бюджету до парламенту», — зазначила вона. Водночас прем’єр заявила, що Кабінет Міністрів повністю узгодив з Національним банком України макроекономічні показники на 2008 рік.

Голова фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко переконаний, що наступний пленарний тиждень не буде спокійним, оскільки опозиція стурбована тим, що коаліція продовжує своє існування. За його словами, фракція не буде особливо звертати увагу на ці політичні хвилювання. Але він вважає, що всі інші пропозиції з боку опозиції, безумовно, необхідно враховувати, в тому числі і пропозиції стосовно змін до держбюджету. В’ячеслав Кириленко також розповів, що фракція «НУ—НС» просить уряд надати макроекономічний прогноз на цей рік. За його словами, навколо цього питання виникла велика кількість дискусій. «Ми знаємо, що є розбіжність у цьому питанні між урядом і частиною тих людей, які дають аналітику Президенту, і його особистою думкою з цього приводу», — зазначив він. В’ячеслав Кириленко сказав, що фракція не налаштована на конфліктність і висловив сподівання, що в коаліції буде знайдена спільна точка зору з даного питання.

* * *

За словами лідера БЮТ Івана Кириленка, фракція, яку він представляє, не має наміру блокувати трибуну і крісло Голови Верховної Ради наступного пленарного тижня. Про це він повідомив учора на брифінгу.

Політик запевнив, що БЮТ пішов на такий крок у попередній пленарний тиждень через те, що в парламенті не було конструктивної роботи, і поки коаліція голосувала за всі законопроекти, навіть опозиційні, фракції, які не ввійшли в коаліцію, не підтримували голосування.

— Ми ведемо консультації з усіма політичними силами, щоб якомога результативніше провести цей тиждень, — підкреслив Іван Кириленко.

БЮТ пропонує зняти всі питання, що роз’єднують депутатів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.