Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров звернувся до Президента України з пропозицією утворити при главі держави консультативно-дорадчий орган — Раду з питань патріотичного виховання молоді, а також розробити відповідну Національну програму.

На думку Ігоря Шарова, Рада з питань патріотичного виховання молоді могла б об’єднати зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, провідних наукових та навчальних установ, громадських організацій та інших соціальних інститутів задля досягнення високої мети — формування підростаючого покоління на національно-патріотичних засадах. А національна програма патріотичного виховання молоді має передбачити системні заходи для розвитку та виховання підростаючого покоління.

У депутатському зверненні до Президента І. Шаров відзначив, що у молодіжному середовищі зростають негативні тенденції, зокрема, кількість правопорушень, скоєних на підґрунті національної або расової нетерпимості, актів вандалізму та наруги над могилами, рівень захворюваності на наркоманію тощо. На думку голови комітету, діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у царині молодіжної політики та патріотичного виховання є незадовільною, а нормативно-правова база потребує «суттєвого оновлення з урахуванням реалій життя та необхідності дати відповіді на виклики часу». Хоча, зауважив І. Шаров, і в рамках чинного законодавства молодіжна політика могла б бути ефективнішою. Голова комітету звернувся до Президента з проханням дати доручення уряду проаналізувати ефективність використання коштів, передбачених у бюджетах всіх рівнів на заходи з питань молодіжної політики.