Широкий склад відомих учених-юристів і представників конституційного та загального правосуддя нещодавно зібрався на форумі в Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого, яка є центром правової думки і організатором усіх важливих конференцій юристів України. Цього разу за підтримки Агентства США за проектом «Україна: верховенство права» увагу учасників форуму було зосереджено на проблемах конституційного реформування правосуддя. Символічно, що голова оргкомітету, перший проректор юридичної академії, академік Володимир Сташис і керівник американського проекту Девід М. Вон з позицій спільної мети — сприяти конституційному процесу в Україні — піднесли дух науково-практичної дискусії, визначили конструктивний підхід до аналізу існуючої конституційної моделі правосуддя та інституту прокуратури.

«У сфері судової влади сьогодні багато нерозв’язаних проблем і, зокрема, реалізація принципу верховенства права, — наголосив член робочої групи Національної конституційної ради професор Микола Козюбра, — що зобов’язує науку дослідити весь комплекс конституційних засад правосуддя, яке має служити суспільству і громадянину». Оригінальний, новаторський підхід до осмислення конституційних принципів побудови судової влади запропонував член Національної конституційної ради професор Анатолій Селіванов, який наголосив на необхідності закріпити в доповненнях до Конституції інститути судового ладу і судового устрою, що з позицій конституційного права обумовлює більш широкий статус Вищої ради юстиції, органів суддівської самоорганізації, кваліфікаційних комісій та судової адміністрації. Усі підстави, щоб такий комплексний розділ Конституції іменувати «Судова влада», доведені теорією структурної побудови і практичного застосування Основного Закону.

Особливу роль суду в охороні конституційних цінностей відзначив заступник Голови Конституційного Суду України Василь Бринцев.

— Відповідальність держави за належну організацію правосуддя, його доступність для кожного громадянина обумовлює належну законодавчу урегульованість, — зауважила у своєму виступі заступник міністра юстиції України Інна Ємельянова.

Продовжуючи тему правового вирішення проблем конституційної юрисдикції, суддя КСУ у відставці професор Володимир Тихий висловив конструктивні пропозиції щодо підвищення ролі й значення конституційного контролю в забезпеченні прав і свобод громадян. Жваву дискусію стосовно закріплення в Конституції України спеціальної контрольно-наглядової влади, яка сприяла б неухильному дотриманню законності в державі, спричинив виступ професора Юрія Грошевого. Відстоюючи позицію окремого статусу системи органів прокуратури, професор Іван Марочкін наголосив на поглибленому аналізі цієї проблеми з боку конституціоналістів. Прокуратура повинна мати функції органу держави за наявності незалежного слідчого апарату, який треба законодавчо відокремити, внаслідок чого дієвість механізму досудового слідства отримає правові важелі.

На необхідності орієнтації на високі стандарти верховенства права, забезпечення європейських вимог до здійснення правосуддя акцентували увагу відомий правозахисник Наталія Попова та професор Анатолій Селіванов, який підтримав таку позицію щодо інституційних та персональних гарантій незалежності суддів.

Усі учасники міжнародної конференції, висловлюючи подяку її організаторам, відзначили високий теоретичний та практичний рівень осмислення проблем правосуддя.

На знімку: під час проведення форуму.

Фото автора.