Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти рекомендує парламенту України розглянути в першому читанні й прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо узгодження з чинними освітянськими законами у частині звільнення та призначення керівників навчальних закладів).

Автори проекту вважають, що це забезпечить стабільну роботу в установах та сприятиме усуненню конфліктних ситуацій.

Голова комітету Володимир Полохало, один із авторів, зазначив, що існує певна неузгодженість між пунктами статей Закону України «Про місцеве самоврядування». Тому згідно з пунктом 1 статті 60 територіальним громадам належить право комунальної власності на заклади освіти, що сприяє переведенню таких закладів через органи місцевого самоврядування у спільну власність територіальних громад та в управління відповідними радами. Останнім часом почастішали випадки звільнення та призначення керівників навчальних закладів за рішеннями не районних чи обласних, а місцевих рад, що суперечить низці законів щодо регулювання трудових відносин у системі освіти.

***

Стан забезпечення навчальних закладів і наукових установ сучасними технічними засобами навчання (СТЗН) і науковими приладами та заходи із створення національної індустрії їх виробництва обговорено на черговому засіданні комітету.

Володимир Полохало зауважив, що «відсутність рівного доступу громадян до новітнього обладнання світового рівня не лише не забезпечує їх рівний доступ до якісної освіти, а й ускладнює інтеграцію освіти і науки України до європейського освітнього і наукового простору».

Він підкреслив, що «випробування і виробництво навчальних і наукових приладів повинні бути віднесені до державних пріоритетів інноваційної діяльності».

Члени комітету вважають вкрай незадовільним стан забезпечення навчальних закладів і наукових установ СТЗН і науковими приладами і наголошують на першочерговості здійснення відповідних заходів, які мають розробити Міністерство освіти і науки, Академія педагогічних наук і Національна академія наук України.

Зокрема, планується провести протягом трьох найближчих років широкомасштабний педагогічний експеримент з апробації СТЗН для забезпечення навчального процесу з природничо-математичних дисциплін, впровадити протягом 2008-го класифікатор і державні стандарти на технічні засоби навчання.

***

Комітет вчергове розглянув проект рішення «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності».

Зокрема, парламентарії констатували, що «за останні чотири роки обсяги бюджетних ресурсів, спрямованих державою на впровадження технологічних інновацій у виробництво, зросли більш як у 11 разів, а показники впровадження технологічних інновацій у виробництво залишаються на тому самому рівні».

Володимир Полохало підкреслив, що «система державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності потребує докорінного реформування, створення нової інфраструктури, систематизації державних управлінських функцій, адекватного їх перерозподілу між органами виконавчої влади».

На думку членів Комітету з питань національної безпеки і оборони, який також розглянув на засіданні цей проект рішення, «негативні явища у цій сфері становлять загрозу технологічній і економічній безпеці України, що потребує вжиття невідкладних дієвих заходів і з боку вищого політичного керівництва держави, і органів виконавчої влади на всіх рівнях».

Народні обранці рекомендують уряду проаналізувати причини незадовільного виконання рекомендацій парламентських слухань «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування» (21 березня 2007 р.), вжити заходів з їх реалізації в повному обсязі й у визначені терміни, а також розглянути питання відповідальності посадових осіб за їх невиконання.