Після того, як два народні депутати вийшли із фракцій, що сформували парламентську більшість, коаліція перестала існувати і де-юре, і де-факто. Про це заявив на прес-конференції в Житомирі заступник голови Партії регіонів народний депутат Андрій Клюєв. Тому нині останнє завдання Арсенія Яценюка як Голови Верховної Ради — оголосити про це на пленарному засіданні. А після цього почнеться переговорний процес між політичними силами, які входять до парламенту.

Що стосується Конституційного Суду, то, на думку А. Клюєва, його рішення щодо існування коаліції бажане, щоб поставити крапки над «і». Але необхідності в такому рішенні немає, бо з Основного Закону чітко випливає: якщо у фракціях, які створили більшість, немає 226 голосів, то немає й коаліції. «Партія регіонів — найбільш конструктивна політична сила, але вважаємо, що, швидше за все, після переходу в стадію переговорів протягом 30 днів коаліція в новому форматі не буде створена, тож доведеться проводити дострокові вибори», — зазначив А. Клюєв. Він спрогнозував, що вони можуть відбутися вже на початку грудня, якщо Президент України оголосить про їх проведення одразу після того, як мине рік після попередніх дострокових виборів. Не виключено, що їх проведення може затягтися й до весни. Але це, на переконання народного депутата, означатиме, що в державі триватиме безлад.

Про необхідність якнайшвидше ввести роботу парламенту в конструктивне русло казав і голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк. Адже треба швидко адаптувати аграрний сектор до роботи в умовах, що складаються після вступу України до СОТ. Ще одне складне завдання пов’язано з тим, що в активну фазу входить питання створення ринку землі. У зв’язку з цим украй важливо вести роз’яснювальну роботу серед населення. А ще — не допустити створення в аграрному секторі потужних вертикально інтегрованих компаній, які позбавили б роботи і сенсу проживання в селі. Виток інфляції, на його думку, теж великою мірою спричинений відсутністю взаємодії між гілками влади та адміністраціями на місцях.

Житомир.