Моніторинговий комітет ПАРЄ звернувся до Єврокомісії за демократію через право (Венеціанської комісії) з проханням «оцінити проект Конституції України, підготовлений групою вчених, очолюваною професором Володимиром Шаповалом».

Довідка: Венеціанська комісія — авторитетна європейська інституція, до якої країни звертаються за роз’ясненнями як до третейського судді, коли виникають проблеми в підготовці документів щодо правових демократичних норм. Її вердикт оскарженню не підлягає.

Щодо проекту нової Конституції України — висновок убивчий: «Брак!» Зокрема, традиційно неприйнятним для європейців є так званий імперативний мандат. Такою вони вважають і статтю проекту, що передбачає право розпуску парламенту Президентом. І т. д., і т. п.

Та найбільший подив у експертів викликав не так зміст проекту, як пропонований засіб його імплементації. Вони дійшли висновку: незважаючи на те, що автори розробили начебто новий варіант Основного Закону, він — лише консервативна версія чинного. Всупереч великій кількості поправок, проект радикально не відмовляється від нинішньої практики ухвалення рішень».

Також експертам «абсолютно незрозуміло», чому розробники обрали шлях прийняття «нової» Конституції через всенародний референдум, оскільки пропоновані зміни цілком могли б бути внесені як поправки до чинного Основного Закону. Та й, на їхню думку, це сприяло б «збереженню символічної спадкоємності і зміцненню конституційної стабільності — важливого елементу стабільності держави в цілому: ніхто не може розглядати нову Конституцію, як скороспіле вирішення поточних політичних проблем». Комісія заявила, що ухвалення нової Конституції через референдум — не що інше, як прагнення авторів проекту «не так розв’язати проблеми державного управління, як вивести за конституційний процес Верховну Раду».

Європейські експерти каменя на камені не залишили від проекту, розробленого в надрах секретаріату Президента. Утім, їхні коментарі до «нової» версії можуть бути цінними для нинішніх і майбутніх спроб перегляду Конституції. Натомість професор Шаповал, за повідомленнями ЗМІ, «сумнівається у компетентності та об’єктивності Венеціанської комісії», бо переважна більшість її висновків, на його думку, мають «не правовий, а політичний характер». Він навіть допускає вплив «окремих українських політиків на ухвалення рішення. Ну суто по-українськи...

Днями секретаріат Президента, вустами заступника його глави Марини Ставнійчук, розкритикував проекти нової Конституції інших політичних сил. Пані Ставнійчук вважає, що саме Президент запропонував... найбільш вдалий «алгоритм проведення конституційної реформи». Начебто не було висновків Венеціанської комісії...

У цьому зв’язку напрошуються й інші висновки. Зокрема, що це за рівень такий у нашої професури, «доробки» якої не витримують жодної критики? А також — чи «європейські цінності» є реальними пріоритетами державної політики, чи вони слугують пропагандистською ширмою для політиків, які використовують її для задоволення лише власних інтересів?