У Чернігові не вщухають пристрасті довкола ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів», контрольний пакет акцій якого (54,33 відсотка) у січні 2008 року опинився у зарубіжних власників. Але... вони так і не приступили до керівництва підприємством. Голову ради директорів «Arca Capіtal» Павола Крупа навіть не пропустили на завод для проведення зборів акціонерів!

ВАТ «ЧеЗаРа» сьогодні є досить потужним виробником космічної, телекомунікаційної техніки, датчикової апаратури. Однак, як стало відомо, правління акціонерного товариства активно розпочало розпродаж майнового комплексу, ще й порушило у Господарському суді Чернігівської області питання про банкрутство підприємства.

— Нині проблемами великого заводу займається СБУ, прокуратура, — повідомив секретар Чернігівської міської ради Віталій Голець. — Трудовий колектив справді потрапив у складні обставини.

Загострили ситуацію й спішні розпродажі у першому півріччі деяких корпусів та об’єктів нерухомості ВАТ «ЧеЗаРа».

Усе вищезгадане привело заінтригованих чезарівців у Літній театр Центрального парку культури та відпочинку обласного центру на неофіційні збори-зустріч, скликані «Arca Capіtal». Голова ради директорів «Arca Capіtal» Павол Крупа і уповноважений представник «Arca Capіtal» Мирослав Клука повністю спростували чутки про те, що вони мали на меті розпродаж великого майнового комплексу «ЧеЗаРи».

Жодна компанія, яку ми купили, не була закрита чи доведена до банкрутства, — зазначив останній. — У планах інвесторів, з якими ми співпрацюємо, — розвивати підприємство, а не скорочувати штат працівників.

Уповноважений представник «Arca Capіtal» Мирослав Клука нині відстоює інтереси акціонерів у Чернігові. Він погодився відповісти на запитання нашого кореспондента.

— Пане Мирославе, передусім поясніть, будь ласка, що являє собою компанія «Arca Capіtal»? Які вона має пріоритети?

«Arca Capіtal» є інвестиційною компанією, яка має успішний багаторічний досвід роботи на ринках Чехії, Словаччини, Великої Британії та інших європейських країн. Загалом вона управляє активами обсягом 125 мільйонів євро. За кілька років наполегливої праці колективу компанія «Arca Capіtal» досить швидко здобула авторитет у своїй країні. Нині вона виходить на ринки Болгарії, Польщі, Румунії та інших держав. Це дає можливість максимально використовувати міжнародні ноу-хау при оцінці інвестиційних проектів, при цьому працювати з більшою ефективністю, враховуючи локальні нюанси. Успішно реалізовані численні проекти в європейському регіоні дозволили «Arca Capіtal» зробити рішучий крок на шляху до пошуку та розвитку подібних в Україні.

— Хто представляє «Arca Capіtal» в Україні?

— Фактично у Києві вже декілька років працюють дві компанії — це «Arca Capіtal Ukraіne» LLC та «Arca Realty» LLC. Вони діють згідно з чинним законодавством, сплачують податки в Україні. Тобто практично — це суто українські компанії.

— Які проекти ви реалізовуєте?

«Arca Сapіtal» позиціонує себе на ринку України як компанія, яка володіє коштами та можливістю інвестувати їх в економіку України. Одним з напрямів діяльності є придбання часток підприємств з метою їх подальшого розвитку шляхом реструктуризації, впровадження нових технологій та автоматизації виробничих процесів.

У 2006 році ми придбали близько 38 відсотків акцій «Харківметробуду». Консолідація їх у такому великому пакеті дає змогу розпочати реструктуризацію підприємства, сприяти нарощуванню його потужностей, впроваджувати нове обладнання. Це саме можна сказати і про Миколаївський міськмолокозавод, де маємо 16 відсотків акцій. Крім цього, наша компанія придбала землю під Броварами (26 гектарів), біля Василькова (24 гектари), поблизу Одеської автомагістралі (33 гектари). Тут реалізовуватимемо проекти з будівництва котеджних містечок, великих логістичних центрів.

Маючи достатній досвід роботи на ринку України, наприкінці 2007 року «Arca Сapіtal», приймаючи рішення про придбання контрольного пакета акцій ВАТ

«ЧеЗаРа», розглядала його як підприємство із значним виробничим та кадровим потенціалом. Було проведено первинний аналіз діяльності заводу. За його підсумками ВАТ «ЧеЗаРа» було оцінено як інвестиційно-привабливий об’єкт, незважаючи на всі проблемні питання, які існували на підприємстві.

— Придбання контрольного пакета акцій ВАТ «ЧеЗаРа» — найсерйозніше ваше досягнення останніх років?

— Нині 54,33 відсотка акцій ВАТ «ЧеЗаРа» як консолідований пакет перебуває під управлінням групи «Arca Capіtal». Він був придбаний, крім «Arca Capіtal», також двома інвестиційними партнерами — «Фермонт Менеджмент», «Тудораббей Авіейшн». Придбання контрольного пакета акцій ВАТ «ЧеЗаРа» не є найбільшим за об’ємами інвестицій та пайовою участю проектом групи «Arca Capіtal» в Україні. Однак він є найцікавішим і найперспективнішим та з великим потенціалом.

— Володіючи контрольним пакетом акцій ВАТ «ЧеЗаРа», ви, однак, сьогодні не маєте важелів впливу на його діяльність...

— На жаль, доводиться констатувати ситуацію, що склалася, як факт.

— Чому так сталося?

— Версій тут може бути багато. Але, зрозуміло, що керівництво ВАТ «ЧеЗаРа» було дещо не готове до консолідування пакета акцій в іноземних власників капіталу. Але сьогодні Україна працює за законами ринку, діють акціонерні товариства. Тому хочеться це комусь чи ні, але потрібно дотримуватись правил гри, які диктує час та закон.

Коли нас наприкінці січня правління заводу зустрічало як нових акціонерів, ми конструктивно спілкувалися. Представники «Arca Capіtal» очікували на професійний підхід до роботи, на те, що разом буде досягнуто спільних цілей і що правління з великим інтересом сприйме новаторські ідеї розвитку заводу. Спершу «Arca Capіtal» упритул займалася вивченням деталей, нюансів і тонкощів виробництва, для того, щоб цілком зрозуміти виробничий цикл. Однак наша позиція почала відрізнятися від позиції правління у погляді на розвиток бізнесу. На нашу думку, представників «Arca Capіtal» не допускають на завод, зокрема, і тому, що ми озвучили керівництву свою принципову точку зору: розпродаж нерухомості та іншого майна — це неправильний шлях, ми його не підтримаємо.

— Ваші опоненти у Чернігові поширюють інформацію, що насправді — це лише слова, а на ділі нові акціонери мають намір вигідно перепродати майновий комплекс «ЧеЗаРи».

Я злукавлю, якщо скажу, що наша компанія не займається купівлею нерухомості та її продажем. Це один з напрямів її роботи. Маємо у цьому плані конкурентів і в Україні, і в Європі. Але при цьому слід зазначити: нерухомість має цінність лише тоді, коли вона є привабливим сегментом ринку. Компанія «Arca Capіtal» розглядає «ЧеЗаРу» як інвестиційно-привабливий об’єкт, що при залученні необхідних коштів та інновативних ідей в майбутньому принесе набагато більші доходи та переваги як для власників, так і для трудового колективу, ніж розпродаж майна. Космічне виробництво — це дуже цікавий бізнес і навіть сьогодні, коли умови для нього не зовсім сприятливі, він є прибутковим. За розвитком заводу «Arca Capіtal» вбачає збереження всіх наявних активів на балансі й подальше збільшення їх вартості. Насамперед треба оздоровити виробничий цикл, поліпшити умови праці, впровадити нове обладнання (завдяки цьому виробничі процеси стануть ефективніші), отримати нові замовлення на продукцію, а також забезпечити розвиток виробництв, пов’язаних і не пов’язаних з основним напрямом бізнесу. Абсолютно невигідно розпродувати діюче(!) підприємство, яке можна розвивати, збільшуючи його потенціал.

Крім того, «Arca Capіtal» уклала меморандум з міською владою про збереження та розвиток соціальної інфраструктури ВАТ «ЧеЗаРа». У документі накреслено напрямки партнерства та співробітництва у 2008 році. У рамках практичної реалізації меморандуму, зокрема, передбачається забезпечити належну роботу лікарняного комплексу, створити сприятливі умови для оздоровлення працівників, членів їхніх родин на базі відпочинку «Лада» та в оздоровчому комплексі «Електронік». Йдеться і про фахову підготовку кадрів середньої ланки для підприємства на базі Чернігівського радіомеханічного технікуму.

— Водночас студенти, викладачі стурбовані тим, що можуть опинитися на вулиці. Директор Чернігівського радіомеханічного технікуму Віктор Радченко показав мені копію листа однієї з компаній про те, що приміщення навчального закладу, в якому навчаються понад 2000 студентів, уже виявили бажання купити за 48 мільйонів гривень.

— Компанія «Arca Capіtal» виступає за збереження профілю поліклініки, технікуму, майно яких перебуває на балансі ВАТ «ЧеЗаРа». А поява листів від інших компаній з пропозицією викупити приміщення цих закладів викликане ажіотажем з прискореним продажем керівництвом «ЧеЗаРи» об’єктів ВАТ без нашої згоди як акціонерів. Повідомляю вам, наприклад, про такий факт. Ми з подивом дізналися, що 29 лютого цього року, коли відбулися перші збори акціонерів з нашою участю, увечері було продано корпус заводу за половину балансової вартості. При цьому нас, утримувачів основного пакета акцій, навіть не поставили до відома! Загалом з початку року на «ЧеЗаРі» продано п’ять значних майнових комплексів. Балансова вартість одного об’єкта нерухомості, наприклад, становить 5,6 мільйона гривень, а його реалізовано за 2,4 мільйона гривень. Хоча його ринкова ціна сягає значно вищої позначки.

— Тобто ви хочете сказати, що все це відбулося без вашої згоди?

— Саме так.

— Як таке могло статися?

— Хоч як прикро, але поки що в Чернігові дехто вважає, що закон писаний лише «під них». Зрозуміло, «Arca Capіtal» оскаржуватиме у судах подібні операції з нерухомим майном. Ми сьогодні через позицію правління ВАТ «ЧеЗаРа» не можемо провести згідно з вимогами чинного законодавства збори акціонерів у приміщенні акціонерного товариства, тому що нас туди не пускають. До речі, на початку червня у Фонді державного майна України відбулася зустріч голови правління ВАТ «ЧеЗаРа» К. Колесника з представниками фонду (державний пакет акцій становить понад 25 відсотків!) та нами, де було погоджено сторонами, що збори акціонерів відбудуться 13 червня. Але ні нас, ні представників Фонду державного майна України знову не пустили в приміщення ВАТ «ЧеЗаРа».

Засоби масової інформації Чернігова повідомили, що 23 травня 2008 року відбулося засідання Господарського суду Чернігова з приводу розгляду заяви голови правління ВАТ «ЧеЗаРа» К. Колесника про порушення справи про банкрутство підприємства-боржника з метою проведення процедури санації. Згадане ніби дасть можливість йому вийти з кризової ситуації. Чи ви іншої думки?

— Ця ідея оголосити великий завод банкрутом викликає багато запитань. Щойно мова зайшла про те, щоб змінити статут ВАТ «ЧеЗаРа» і внести туди ті пункти, які дадуть можливість новим акціонерам діяти на їх законних правах, правління заводу було категорично проти. Дійшло навіть до того, що голова правління ВАТ «ЧеЗаРа» подав до суду заяву на визнання заводу банкрутом. Судову справу було відкрито 5 травня 2008 року. Представників компанії «Arca Capіtal» обурює, що згідно з Цивільним кодексом України рішення про ліквідацію товариства можуть прийняти лише загальні збори акціонерів, та попри це (навіть вже смішно!) нас, акціонерів, знову-таки не поінформували про намір провести процедуру банкрутства. «Arca Capіtal» принципово виступає проти цього і робить все, аби запобігти закриттю заводу.

У процесі розгляду судової справи ми надали суду документи, що стосувалися ситуації на заводі. Додаткові дані також надав і голова правління «ЧеЗаРи». Однак вони відрізнялися від тих, на підставі яких було відкрито справу. Тому суд призначив перевірку підприємства з метою визначення точних даних для прийняття справедливого рішення. У судовій ухвалі винесено заборону на відчуження майна та нерухомості ВАТ «ЧеЗаРа», а також не затверджений арбітражний управляючий, який був запропонований правлінням заводу.

Без нашого знову-таки відома ВАТ «ЧеЗаРа» взяло багатомільйонний кредит в одному з чернігівських банків під 23 відсотки річних. Ми готові були перекредитувати «ЧеЗаРу» у відомих банках зі світовим ім’ям під 16—18 відсотків. На жаль, нам відмовили.

Володіючи більш як 50 відсотками акцій та будучи офіційно одним з власників заводу, ми відчуваємо особисту відповідальність за його роботу та працівників, тому запропонували керівництву «ЧеЗаРи» перекредитувати підприємство за рахунок власних коштів «Arca Capіtal» під ще нижчу ставку. Але, схоже, це також не влаштовувало правління. У суді вже фігурувала сума кредиторської заборгованості в 45 мільйонів 162 тисячі гривень.

— Які ваші подальші дії?

— Компанія «Arca Capіtal» домагатиметься свого та відстоюватимете «ЧеЗаРу» лише правовим чином. Нам тільки шкода, що від цієї конфронтації, невизначеності страждає колектив ВАТ «ЧеЗаРа». За останні 15 років він пережив нелегкі часи. Як нам відомо, свого часу на заводі працювало понад 17 тисяч працівників. Нині їх майже 3000. Людей не влаштовують низькі заробітки, а тому вони шукають роботу там, де платять більше. Компанія «Arca Capіtal», працюючи з бізнес-партнерами в багатьох країнах, має домовленості з реальними інвесторами, які готові надати нового подиху нерентабельним виробництвам ВАТ «ЧеЗаРи». Наприклад, уже сьогодні ми готові забезпечити роботою і високою зарплатою більш як 1000 чернігівців на площах підприємства. Всі інвестори, яких ми залучаємо, добре розуміють, що таке соціальна сфера, підтримка, навчання та підвищення кваліфікації працівників, умови праці, безпека праці та і взагалі закони.

Я сподіваюсь, що наші менеджери після вирішення судових суперечок все-таки матимуть можливість впровадити оптимізацію виробничого процесу та інвестиційно забезпечити розвиток наявних напрямів виробництва ВАТ «ЧеЗаРа». Щодо нових напрямів роботи заводу, то привабливі для трудового колективу пропозиції будуть обов’язково впроваджені та дадуть змогу забезпечити роботою і працівників заводу, і чернігівців загалом. «Arca Capіtal» також поверне майнові комплекси, які були відчужені. Банкрутства «ЧеЗаРи» ми не допустимо!

Чернігів.

На знімку: уповноважений представник «Arca Capіtal» Мирослав Клука.