На зустріч Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка з депутатськими фракціями, які не входять до складу парламентської коаліції, представники Партії регіонів не прийшли, а були присутні лише лідер фракції комуністів Петро Симоненко та представник Блоку Литвина Юрій Литвин. Після перемовин глава парламенту висловив думку, що неявка регіоналів — це сигнал того, що немає бажання шукати компроміс.

Водночас А. Яценюк наголосив, що сьогодні мова повинна йти не про боротьбу між політичними силами, а про те, щоб нормально завершити пленарні засідання Верховної Ради. З огляду на це Голова ВР запропонував, за його словами, «компромісний, прагматичний порядок денний» — у вівторок, наступного тижня, розглянути першими питаннями зміни до закону про держбюджет—2008 та програму соціально-економічного розвитку України на 2008 рік.

На думку А. Яценюка, це дасть можливість кожній політичній силі проявити себе і виконати соціальні та економічні зобов’язання, які брали на себе політичні сили під час виборчої кампанії. «Адже це бюджет не тієї чи іншої політичної сили, не бюджет коаліції чи опозиції, а державний бюджет України, і саме довкола цього документа зможемо знайти компроміс», — переконаний глава парламенту.

Наступного пленарного тижня Голова Верховної Ради також запропонував повернутися до раніше не підтриманих питань, зокрема до голосування за закони про дорожній рух, престижність шахтарської праці, низку соціальних законопроектів. Він також запропонував Кабінетові Міністрів внести конкретний перелік законопроектів, які є критичними для уряду і не мають політичного забарвлення, щоб розглянути їх упродовж останнього пленарного тижня. Окремий день пропонується відвести для розгляду проектів законів щодо проведення в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012. А в п’ятницю передбачається заслухати відповідно до статті 33 Бюджетного кодексу звіт уряду про виконання держбюджету країни за 2007 рік, а також основні напрями бюджетної політики на 2009 рік.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи налаштовані на конструктивну роботу парламенту. Однак наполягають на тому, щоб держбюджет був спрямований на інтереси країни, її громадян, вітчизняного виробника, а не тих, хто використовує державний кошторис для особистого збагачення. За словами лідера комуністів, основне джерело нестабільності в державі — це суперечності між Президентом і урядом. «Головне, щоб розібралися у своїй відповідальності перед суспільством представники коаліції і вся помаранчева команда — Президент, більшість у парламенті та уряд, — сказав П. Симоненко. — Верховна Рада повинна сприяти стабілізації всієї вертикалі влади».

Комуністи також наполягають на комплексному реформуванні податкової системи, яке слід розпочати з ліквідації податку на додану вартість (оскільки цей податок має працювати лише тоді, коли в державі є загроза перевиробництва), підтримки АПК, розробки чіткої стратегії енергетичної безпеки держави. Що стосується ухвалення закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики, запропонованого Головою Верховної Ради, то КПУ не проти самої ідеї, але закликає до виваженого підходу, щоб не прийняти такий закон, який слугував би не українським, а американським інтересам.

У свою чергу представник Блоку Литвина Юрій Литвин стверджував, що його фракція теж налаштована на конструктивізм: «Коаліція повинна показати, що вона діє і працює, — сказав депутат. — І завершальна стадія сесії Верховної Ради повинна пройти конструктивно». Блок Литвина вважає, що не варто квапитися з ухваленням закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики держави до 2010 року, робота має вестись планово, треба внести й опрацювати пропозиції від фракцій.

Підсумовуючи дискусію, глава парламенту зауважив: те, що на зустріч прийшли дві, а не три фракції, знаково, адже саме від цих фракцій залежатиме робота парламенту останнього пленарного тижня. А. Яценюк повідомив, що він зумисно виключив з розкладу пленарних засідань законопроекти, які стосуються виконання коаліційної угоди, і запропонував до голосування лише ті законопроекти, які необхідні державі, а не певній стороні парламенту. Голова Верховної Ради висловив сумнів, що роботу парламенту може бути продовжено, адже до порядку денного пропонується включити лише економічні та соціальні питання, а не політичні, до яких у фракцій значно більший інтерес. Але А. Яценюк переконаний, що треба зосередити зусилля саме навколо законопроектів, необхідних державі, а не тих, в яких зацікавлені певні політичні сили. «Не можна перетворювати парламент на придаток будь-якої політичної сили чи інституції влади. Цього не можна допустити», — сказав Голова Верховної Ради.

«Я наполягатиму на зустрічі, щоб уряд вніс до парламенту зміни до держбюджету на 2008 рік і програму соціально-економічного розвитку, — сказав Арсеній Яценюк перед зустріччю. — І це буде хорошою відповіддю на політичне протистояння в сесійній залі».

Зустріч Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка з лідером фракції комуністів Петром Симоненком та представником Блоку Литвина Юрієм Литвином.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.