Рада Європи не підтримує запровадження в Україні імперативного мандату. Про це заявили на прес-конференції члени постійної делегації Верховної Ради у Парламентській Асамблеї Ради Європи Іван Попеску (Партія регіонів) та Валерій Писаренко (БЮТ). Керівник делегації І. Попеску зауважив, що ПАРЄ не сприймає існування імперативного мандату, вважаючи це рудиментом тоталітарної системи, і позиція Партії регіонів, за словами депутата, повністю збігається з позицією ПАРЄ. «Якщо хочемо, щоб з України зняли моніторинг з боку Ради Європи, треба грати за її правилами, а Рада Європи не сприймає імперативний мандат», — сказав І. Попеску.

Валерій Писаренко заявив, що БЮТ продовжуватиме переконувати РЄ в потребі імперативного мандата в Україні, доводячи, що це — засіб боротьби з політичною корупцією. «Це питання залишається дискусійним в Україні», — зазначив депутат.

Під час роботи третьої частини сесії ПАРЄ, яка відбулася 23—27 червня у Страсбурзі, постійна делегація Верховної Ради взяла активну участь в обговоренні. Зокрема, віце-президент ПАРЄ Сергій Головатий представив доповідь «Функціонування демократичних інституцій у Європі та прогрес процедури моніторингу», яка отримала позитивну оцінку членів Асамблеї. Народні депутати України Ольга Герасим’юк, Сергій Соболєв та Григорій Омельченко запропонували внести поправку до проекту рекомендації ПАРЄ щодо впливу нашої держави на чорноморське довкілля. За словами Івана Попеску, ПАРЄ вирішила підготувати проект резолюції, частина якої буде присвячена міжнародному засудженню голодомору в Україні у 1932—1933 роках. Доповідачем із цієї теми комітет з політичних питань ПАРЄ призначив албанського депутата А. Біберая. Під час четвертої частини сесії ПАРЄ, яка відбудеться наприкінці вересня у Страсбурзі, буде розгорнуто експозицію, присвячену голодомору в Україні та на території інших республік СРСР.

Під час червневої сесії ПАРЄ, як зазначали учасники прес-конференції, значну увагу з боку європейських парламентаріїв також було приділено проблемі судової реформи та забезпеченню незалежності судів від адміністративного впливу, розслідуванню справи Гонгадзе, поточній політичній ситуації в Україні.