Норма: 9 квітня 2008 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005 р. № 823».

Що це означає? Цим самим уряд встановив розмір одноразової грошової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, у 2008 році. Вона становить 1590 гривень (у 2007 році була 795 гривень).

Служби у справах неповнолітніх районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських, районних у містах рад складають списки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у поточному році виповнюється 18 років, за місцем знаходження обліково-статистичних карток таких дітей, і подають до районних (міських) відділів (управлінь) освіти. Відповідно до цих списків здійснюється виплата одноразової грошової допомоги. Дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, службами у справах неповнолітніх районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських, районних у містах рад надсилається повідомлення із зазначенням строку, протягом якого можна отримати одноразову допомогу, та адреси районного (міського) відділу (управління) освіти. Виплата одноразової допомоги здійснюється у готівковій (грошовій) формі районними (міськими) відділами (управліннями) освіти на підставі заяви та паспорта отримувача цієї допомоги.

У разі неотримання з будь-яких причин одноразової допомоги у встановлений строк дитина може отримати її протягом трьох років.

Варто також зазначити, що право на отримання допомоги для недієздатної особи має піклувальник, призначений в установленому порядку.