Cвяткування 12-ї річниці Конституції пройшло по всій Україні: у Києві керівники держави поклали квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку (на знімку) та Михайлові Грушевському, а потім перед фасадом будівлі секретаріату на вулиці Банковій Президент посадив деревце калини. Окрім святкових концертів та гулянь, відбувалися опитування громадської думки щодо чинного Основного Закону та низка публічних заходів. Зокрема, у центрі Львова об’єднання студентів-правників та Християнсько-демократичний союз молоді влаштували іспити для всіх бажаючих на знання Конституції. У Тернополі відкрилася виставка, яка відтворила конституційний процес на землях Тернопільщини. На ній представлено унікальні архівні матеріали про конституційні права і привілеї королівства Польського і Великого Князівства Литовського, положення Конституції Пилипа Орлика 1710 року, оригінали документів, що засвідчують становлення громадянських прав після проголошення УНР та ЗУНР 1918 року. У Сумах відбувся Всеукраїнський фестиваль духової музики «Сурми Конституції».

У своєму привітанні, надрукованому в «Голосі України», Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк висловив переконання, що в Україні немає потреби створювати нову Конституцію — мова може йти лише про доопрацювання Основного Закону.

Водночас у зверненні до народу з нагоди річниці ухвалення Основного Закону Віктор Ющенко заявив: «Очікую, що відповідний законопроект змін до Конституції, представлений Президентом, буде розглянутий у конституційному порядку: у Верховній Раді, з висновком Конституційного Суду та з винесенням на всеукраїнський референдум — він надасть Конституції найвищу легітимну політичну і суспільну силу». В. Ющенко закликав усі політичні й громадські сили держави підтримати його позицію, назвавши такий алгоритм «демократичним, оптимальним і необхідним країні». Звертаючись до громадян, Президент підкреслив: «Політики, які зійшлися в протистоянні, дискредитують не вас, не державу і не нашу ідею. Вони дискредитують себе. Їхня дорога зайшла в глухий кут. Логіка моїх дій не в тому, щоб подобатись, а в тому, щоб відвернути наш корабель від рифів і вивести його на вільний простір».

А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у своєму привітанні наголосила, що українська держава має сталі конституційні традиції. «У 1710 році, коли у цивілізованій Європі ще тільки починали говорити про принципи поділу влад, а молодий Монтеск’є ще навіть і не думав про «Дух законів», Україна вже мала першу Конституцію Пилипа Орлика, — відзначила вона. — Більше того, десь колись доводилось читати, що навіть конституції США та деяких європейських країн містять багато запозичень з першого Українського Основного Закону».

За даними опитування, яке провела соціологічна служба Українського центру економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова, більше половини українців не вважають День Конституції святом. Лише 21,4 відсотка опитаних змогли правильно відповісти, в якому році було прийнято Конституцію.

Справді великим святом вважають цей день лише п’ять відсотків громадян, а 32,9 відсотка назвали його «звичайним святом, як і всі інші свята». 41,2 відсотка респондентів відповіли, що для них цей день не свято, а звичайний вихідний, а 11,7 — вважають, що 28 червня взагалі повинно бути робочим днем.

* * *

Під час вихідних відбулася ще одна політична подія: з’їзд БЮТ позбавив народного депутата Ігоря Рибакова, котрий заявив про свій вихід із парламентської коаліції, депутатського мандата. З’їзд відбувався за закритими дверима, без участі представників ЗМІ, й жодних офіційних коментарів не пролунало.