КС повернув собі право розглядати зміни до Конституції

27 червня 2008 року КСУ оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним положення підпункту 1 пункту 3 розділу ІV Закону «Про Конституційний Суд України» (в редакції закону від 4.08.2006 р.), згідно з яким юрисдикція КС не поширюється на вирішення питання щодо конституційності законів про внесення змін до Конституції, котрі набрали чинності. У рішенні наголошено, що зміна визначених Конституцією повноважень КС може здійснюватися лише шляхом внесення змін до Конституції України. Отже, повернув собі повноваження з розгляду питання конституційності змін до Основного Закону, що набрали чинності, які в нього були відібрані законом від 4.08.2006 р.

Іншим рішенням КС розтлумачив положення пункту 6 частини 2 статті 81 Конституції, а саме: «невходження» народного депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї партії — це у встановленому законом порядку відмова депутата ввійти до складу депутатської фракції, яка формується з народних депутатів, обраних від політичної партії; «вихід» народного депутата зі складу фракції — це у встановленому законом порядку припинення депутатом свого перебування у складі зареєстрованої депутатської фракції партії, за списком якої він був обраний. Також положення частини 4 статті 13 Закону «Про статус народного депутата України» щодо права народного депутата бути членом лише однієї фракції розтлумачено так, що народний депутат зобов’язаний перебувати у депутатській фракції тієї політичної партії, за списком якої він був обраний народним депутатом. КС наголосив, що належність народного депутата до фракції Основний Закон закріплює як його конституційний обов’язок, а не як право. Також КС визнав неконституційним положення частин 5, 6 статті 13 зазначеного закону щодо права народного депутата вільно виходити зі складу депутатської фракції (групи), а також не входити до жодної зареєстрованої депутатської фракції.

Ігор САНДУГЕЙ.

Уряд ухвалив зміни до бюджету

Уряд на позачерговому засіданні прийняв за основу проект закону «Про внесення змін до Державного бюджету на 2008 рік», запропонований Міністерством фінансів. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі Кабінету Міністрів.

На засіданні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликала парламент розглянути зміни до державного бюджету до канікул.

Уряд, за словами прем’єра, вже підписав з Національним банком меморандум про уточнені макропоказники держбюджету. А нині, за її словами, необхідно збалансувати видатки бюджету і домовитися про їх правильний і концептуальний розподіл.

Юлія Тимошенко зазначила, що уряд готовий прийняти рішення стосовно змін до бюджету і перейти до консультацій з Президентом, членами демократичної коаліції і з профільними парламентськими комітетами.