Помічено: коли заходить мова про соціальну сферу, то дуже часто звучить слово «проблема». Але не все так погано! Маємо привід для оптимізму, бо є територія на просторах великої, але поки що розхристаної країни, де проблеми не множать, а вирішують; де пріоритети обирають з користю для людей; де результати спільних зусиль влади, територіальної громади, меценатів конкретні й очевидні. Це Овідіопольський район Одеської області.

Розташований у центрі Одещини, між Чорним морем і Дністровським лиманом, це сьогодні один із найбільш інвестиційно привабливих сільських районів, добробут якого зростає з кожним днем. І цю привабливість розумно використовує на благо людей команда райдержадміністрації на чолі з Наталею Чегодар (на знімку). Необхідні кошти, яких саме на соціальну сферу скрізь і бракує, знаходять завдяки розумному законодавчому підходу у вирішенні земельних питань, проведенню відкритих аукціонів, передачі в оренду землі не за копійки, а відповідно до нормативної оцінки. А ще — за рахунок інвестиційних договорів із представниками бізнесу, які приходять працювати в Овідіопольський район. Інтереси району в цих договорах максимально дотримані. І що примітно — запропоновану районною владою схему відносин «і собі, і людям» підприємці добре засвоїли, і не те що не нарікають, а й самі раді піднімати життя овідіопольців на дедалі вищий рівень.

Реалізація соціальної програми почалася три роки тому, і жителі району з кожним днем дедалі більше відчувають, як на краще змінюється їхнє життя. Газ підведено до всіх населених пунктів, хороші дороги, реконструйовані, відремонтовані дитячі садки, школи, лікувальні заклади, будинки культури — просто невпинний парад відкриттів. Причому свято дотримується непорушне правило: упівсили нічого не робити, будувати — то на роки, щоб потім не ремонтувати-латати, витрачаючи час, сили й гроші.

Нещодавно в райцентрі перерізали чергову червону стрічку. У свято, день заснування Овідіополя, мешканці міста отримали подарунок, про який без перебільшення мріяли кілька поколінь, — нову школу. Та ще й яку! Всі запрошені на це подвійне свято зійшлися на думці, що це краща школа на півдні України. Навчальний заклад у свої 80 років абсолютно змінився.

Ще на етапі проектування передбачалося використання найсучасніших будівельних технологій, застосування багатьох інновацій. Уперше в районі вдалися до оригінальної системи облаштування основи під фундамент. Щебенева подушка не дасть будинку просісти, а отже, і тріщини на стінах не з’являтимуться. Самі стіни звели з керамічної червоної цегли, термостійкість якої дасть змогу зберігати комфортні температурні умови в будь-яку пору року. Не потрібні будуть поточні ремонти фасаду зі штукатуркою на основі натуральної мармурової крихти. Спеціальну звуко- та гідроізоляцію мають міжповерхові перекриття. Двері з алюмінієвого профілю, п’ятикамерні металопластикові вікна, підлога, застелена міцним лінолеумом — продумано все. Багато технологій використані в районі вперше. А от геліоустановки, що забезпечують школу гарячою водою, уже добре себе показали у двох нових дитячих садках. Овідіопольські школярі, прийшовши після канікул у нову школу, побачать просторі навчальні приміщення зі спеціально підібраними для кожного класу меблями. Парти — з урахуванням зросту дітей. Ті, що нижчі, стоять у перших рядах, далі — парти для вищих дітей. Три комп’ютерні класи, лінгафонні кабінети обладнані на найвищому рівні. Актовий зал — з великою сценою, костюмерними, м’якими кріслами, укомплектований аудіо- та відеотехнікою. Шкільна їдальня більше схожа на затишне сучасне кафе. На трьох поверхах — 15 санвузлів. А ще — майстерні, кабінет кулінарії, бібліотека...

Чи багато ви бачили в сільській місцевості шкіл, де у вестибюлі облаштований куточок для відпочинку з м’якими диванами? А шкіл з фонтаном? Ще одне питання на засипку. Десь скажуть — це занадто. Але не в Овідіополі, тут діти — особлива каста.

— Школа побудована й обладнана не тільки відповідно до нинішніх вимог, а й з урахуванням 15-літньої перспективи, — каже голова Овідіопольської райдержадміністрації Наталя Чегодар. — Заощаджувати на вихованні й освіті дітей ми не маємо права. Це не розкіш. Розкіш — це коли крани золоті. А це — необхідність. Виростити гідного громадянина України неможливо в стінах, де все рушиться. Планку ми свідомо встановили дуже високу, і втримати її зобов’язані.

Допоможуть це зробити, як і протягом кількох останніх років, представники малого, середнього й великого бізнесу, котрі беруть участь рука об руку з районною владою у всіх соціальних проектах. Овідіопольска школа, що носить ім’я Тараса Шевченка, зокрема, побудована завдяки солідній фінансовій підтримці ТОВ «Епіцентр-К», «Промтоварний ринок 7 км», «Совіньйон», «Метро Кеш енд Кері Україна», які працюють на території району. Як зазначила Наталя Чегодар, коли інвестори приїздять на відкриття об’єктів, до народження яких мають безпосередній стосунок, то «на власні очі бачать, на що пішли гроші, і з радістю з ними розлучаються».

Ось така територія, де насамперед думають про життєвий простір людей, що її населяють. Де обрано, як зазначив голова Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк, правильні пріоритети — «не новий ресторан побудували, а нову школу». Багато чого в Овідіополі вже зроблено, та кількість планів вражає. Усе вийде, упевнена Наталя Чегодар, якщо кожен частіше ставитиме собі запитання: що я зробив для своєї малої батьківщини й що я залишу по собі?