Партія регіонів планує свій проект змін до Конституції внести у Верховну Раду наступного пленарного тижня. Про це повідомив на прес-конференції, представляючи проект, народний депутат Олександр Лавринович (на знімку).

Він зазначив, що пропоновані зміни є «точковими» і про жодний новий Основний Закон не йдеться. Зокрема, формування Кабінету Міністрів, призначення голів Антимонопольного комітету, Держкомтелерадіо і Фонду держмайна пропонується зробити за поданням Прем’єр-

міністра.

За словами народного обранця, цей документ був розісланий усім керівникам фракцій парламенту для того, щоб оцінити, якою буде підтримка інших політичних сил. «Після цього вже наступного тижня плануємо внести його на розгляд Верховної Ради», — наголосив він.

У свою чергу народний депутат Олена Лукаш (на знімку) розповіла, що ПР пропонує у власній редакції змін до Основного Закону закріпити позаблоковий статус України, а також статус російської мови як другої державної. Водночас внести зміни до преамбули Конституції, де, окрім Акта проголошення незалежності України, вказати ще і Декларацію про державний суверенітет.

«Вважаємо цю зміну логічною. Це дасть нам змогу у подальшому впевнено говорити про позаблоковий статус нашої держави і доповнить норму про неможливість знаходження на території країни військових баз», — зазначила вона. За словами депутата, у галузі судоустрою регіонали пропонують запровадити виборність суддів громадянами строком на 5 років, а на адміністративні посади судді призначатимуться шляхом голосуванні решти суддів.

Окрім того, Олександр Лавринович повідомив, що відповідні зміни до Конституції передбачають зміни до виборчої системи. А саме: запровадження пропорційної системи за відкритими списками. Також планується, що партія — переможець виборів отримує право і можливість формувати уряд. Щодо повноважень парламенту, то він, за його словами, має право ухвалювати рішення про приєднання до різних союзів тільки на основі всеукраїнського референдуму. Ще одним нововведенням стане ліквідація місцевих державних адміністрацій, функції яких візьме на себе виконком, сформований відповідною радою. Також депутат підкреслив, що ПР пропонує створити в усіх областях, в Києві та Севастополі представництва Кабміну.