Футбол. Євро-2008. Матч 1/2 фіналу. Росія—Іспанія. 0:3. Відень. «Ернст Гаппель». Арбітр — Франк де Блекере (Бельгія). Голи: Гаві, 50, Гуіса, 72, Сільва, 82.

Фінал. Німеччина—Іспанія. 0:1. Гол: Торрес, 33.

Німеччина: Леманн, Фрідріх, Швайнштайгер, Фрінгс, Клозе (Гомес, 79), Баллак, Гітцльшпергер (Кураньї, 58), Лам (Янсен, 46), Мертезакер, Подольський, Метцельдер. Тренер — Йоагім Лев.

Іспанія: Касільяс, Марчена, Пуйоль, Іньєста, Гаві, Торрес (Гуіса, 78), Фабрегас (Габі Алонсо, 63), Капдевілья, Серхіо Рамос, Сенна, Сільва (Касорла, 66). Тренер — Луїс Арагонес.

Попереджено: Баллака, 43, Касільяса, 43, Торреса, 74, Кураньї, 88.

Арбітр — Марко Розетті (Італія).

29 червня. Відень. Стадіон «Ернст Гаппель». 50 000 глядачів.

От і завершилася яскрава і захоплива подія під назвою Євро-2008. На рівні чемпіонату був і його фінальний акорд. Він тримав у напруженні мільйони вболівальників у багатьох країнах світу. Адже вирішальний поєдинок подарував їм гостру боротьбу і напрочуд драматичний сценарій.

Серед почесних гостей були іспанський король Гуан Карлос і королева Софія, а також прем’єр-міністр Госе Луїс Сапатеро, німецький президент Горст Келер і канцлер Ангела Меркель.

Серед інших знаменитостей — принц Монако Альберт ІІ, президент і канцлер Австрії Гайнц Фішер і Альфред Гузенбауер, а також голова федеральної ради Швейцарії Самуель Шмід, легенда німецького і світового футболу Франц Беккенбауер. Світ музики представляли Пласідо Домінго, а також автори офіційної музики чемпіонату — Шеггі та Енріке Іглесіас. А ще на VІP-трибуні були помічені: чемпіон «Формули-1» Михаель Шумахер, колишній тренер бундестім Юрген Клінсманн та інші.

А тепер конкретніше про поєдинок за титул. Він розпочався активними діями німецької команди. Але так тривало недовго, якихось хвилин п’ятнадцять. Потім високу швидкість набрав іспанський експрес. Цікаво, що у складах обох команд грало по одному нападнику і по п’ятеро півоборонців. На цьому вся подібність завершується. Адже п’ятеро хавбеків збірної Іспанії діяли значно швидше і винахідливіше за опонентів, постійно змінюючи один одного на позиціях.

Саме перевага в середині поля стала для іспанців визначальною. До цього варто додати віртуозну гру підопічних Луїса Арагонеса в один дотик. Це вже показник надвисокого класу. Піренейці створили в зустрічі чимало гострих моментів. Але реалізували лише один. Гаві Ернандес класною передачею кинув уперед Торреса, нападник обійшов Лама і вишукано перекинув м’яча через Леманна, котрий кинувся навперейми.

Але і цього виявилося достатньо. Іспанці більше не забили, але й суперникові не дозволили забити. Отже, через 44 роки Іспанія знову на європейському троні! І її успіх абсолютно заслужений. У такому твердженні одностайна переважна більшість фахівців. Збірна Іспанії — єдина команда на першості, яка провела всі матчі на одному рівні і в усіх здобула перемоги. Її успіх — торжество романтичного футболу.

Найкращим гравцем турніру названо 28-річного півоборонця «Барселони» і збірної Іспанії Гаві Ернандеса. Найкращим бомбардиром з чотирма м’ячами став ще один іспанець, Давід Вілья. Він, до речі, через травму не зміг взяти участь у фіналі. Але це не применшило його внесок у загальну перемогу.

Технічна група УЄФА назвала символічну збірну чемпіонату, до якої увійшли 23 гравці. Воротарі — Джанлуїджі Буфон (Італія), Ікер Касильяс (Іспанія), Едвін ван дер Сар (Нідерланди); оборонці — Бозінгва (Португалія), Філіпп Лам (Німеччина), Карлос Марчена (Іспанія), Пепе (Португалія), Карлес Пуйоль (Іспанія), Юрій Жирков (Росія); півоборонці — Гаміт Алтинтоп (Туреччина), Лука Модрич (Хорватія), Маркос Сенна (Іспанія), Гаві Ернандес (Іспанія), Костянтин Зирянов (Росія), Михаель Баллак (Німеччина), Франсекс Фабрегас (Іспанія), Андрес Іньєста (Іспанія), Лукаш Подольський (Німеччина), Веслі Снейдер (Нідерланди); нападники — Андрій Аршавін (Росія), Роман Павлюченко (Росія), Фернандо Торрес (Іспанія), Давід Вілья (Іспанія).

Тепер — інформація наостанок. Стало відомо, що починаючи з 2016 року в чемпіонатах Європи братимуть участь не 16 національних команд, як тепер, а 24. Офіційне оголошення про це очікується після зборів виконкому УЄФА, призначених на вересень.

— 1984 року я виграв Євро, коли в ньому грало вісім збірних, — прокоментував цю інформацію президент УЄФА Мішель Платіні. — Не можна сказати, що турнір з вісьмома командами кращий, аніж з 16, а 16 краще, ніж 24, 32 чи 54. Я не думаю, що постраждає якість змагання, якщо кількість учасників зросте. Збірні Англії, Данії, Шотландії, Ірландії, Сербії, України й Болгарії не загубилися б на Євро...

На знімку: іспанський тріумф.

Фото з сайту Євро-2008.