Майже вісім років тому управління ЖКГ Кам’янця-Подільського уклало договір оренди цілісного майнового комплексу кінотеатру «Дружба» з ТОВ «Альянс-С», а міська рада ще й звільнила від орендної плати новоявлених інвесторів до січня 2005 року. Хоча в місті пільги на оренду комунальних приміщень переглядаються щороку, цьому ТОВ зробили виняток. Дуже вже переконливо, кажуть, запевняли добродії з «Альянсу», що «запустять» в колишній «Дружбі» вкрай потрібний стотисячній громаді з 38 відсотками молоді молодіжний центр. До того ж лише за якихось два-три місяці.

Чи то інвестори свої фінанси переоцінили, чи з обсягом робіт промахнулися, але попросили перенести «пуск». І так — не раз, і не два. Та тільки кожна чергова дата ставала «Юр’євим днем» — обіцянки завжди не виконували, довелося відкладати заповітну мрію кам’янчан до грецьких календ. Терміни переносилися, дія пільги теж... Добродії з «Альянсу», як випливає з рішення виконкому № 328 від 20.02.2003 року, вели самовільні роботи. Тому орендаря зобов’язували замовити проектну документацію, погодити кошторис та отримати дозвіл на виконання ремонтних робіт у виконкомі...

В останнє десятиріччя у місті не працював жоден із трьох кінотеатрів. Першою чергою заповітного молодіжного центру мав би стати бодай невеликий кінозал чи кінолекторій, бо кіно, як відомо, має неабиякий вплив на маси. Однак «Альянс», отримавши дозвіл на проведення ремонтних робіт, узявся спочатку за більярдний зал. «Та й тут справу вели без документації і до кінця не довели», — каже начальник управління оренди комунального майна Едуард Ровенський. Коли скінчилася дія пільг, орендодавець почав нараховувати плату, що була, як для бізнес-проекту, вельми символічною — 2632 гривні на місяць. Проте й цього «Альянс» не сплачував...

У 2005 році термін невдалої оренди закінчився, і місто зітхнуло з полегшенням: було вирішено більше не мати справу з такими орендарями. Та не так сталося, як гадалося. Бізнесмени не хотіли добровільно полишати ласий шматок у самому центрі міста. І потяглися суди за судами... Справа двічі пройшла дорогу від Господарського суду Хмельницької області до Вищого господарського суду. У результаті було винесено рішення стягнути з «Альянсу-С» заборгованість та виселити його з приміщення.

За цей час уже було і виселення, і новий захват колишньої «Дружби» «альянсівцями». Звернулися вони й до Львівського апеляційного адміністративного суду, який 17 квітня цього року виніс рішення розглянути на сесії міськради заяву ТОВ «Альянс-С» про приватизацію кінотеатру шляхом викупу. Депутати розглянули і... відмовили, оскільки «Дружба» не входить до переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації. А щоб громада знала позицію кожного, проголосували поіменно. До якого стану довели «Дружбу» горе-орендарі, можна було пересвідчитися під час прес-пулу. Обдерті стіни та стеля, відсутність дверей, пустка, яка нічим не нагадує про колишній культурний центр.

Нині доля «Дружби» знову в руках міськради. Хотілося б вірити: гіркий урок допоможе народним обранцям та посадовцям відповідальніше підходити до громадського майна. «Де загальне добро в упадку, — казав геніальний Котляревський, — забудь отця, забудь і матку...» Не те що сумнівних «друзів», яким хотілося «догодити» комусь із попередньої влади.