ЗАВТРА — ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ

Щиро вітаю вас із Днем Конституції України.

Наша держава створила Основний Закон, який би об’єднував суспільство, працював на розквіт його економіки, давав можливість розвиватися людським талантам, гарантував кожному громадянину достойне життя.

Останнім часом в Україні все більше точиться розмов про зміну Основного Закону. Конституційна реформа почала використовуватись політиками як зброя у політичній боротьбі. Але Конституція — це документ нації, а не політиків.

В Україні немає потреби створювати нову Конституцію, мова може йти лише про доопрацювання Основного Закону. Сьогодні всім нам треба навчитися поважати та виконувати чинну Конституцію!

Нехай нині і в усі роки утвердження і дотримання Конституції буде серцем демократії в нашій державі.

Голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК.

На сторожі прав і свобод громадян

28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію, яка визначає нашу країну суверенною і незалежною, соціальною і правовою державою.

Наша Конституція ще молода, їй усього 12 років. І хоча політики та науковці ведуть чимало суперечок щодо якості Основного Закону, готують нову редакцію Конституції, ми, громадяни, маємо ставитися до неї з повагою, адже саме вона стоїть на сторожі основних прав і свобод кожного з нас.

І саме в цьому її цінність.

Недаремно текст Конституції є на столі не тільки політиків і юристів, а й багатьох громадян. У різному поліграфічному оформленні. Але в країні є два унікальних видання Основного Закону, які існують в одному примірнику.

У січні 2005 року Президент України Віктор Ющенко присягав на вірність країні на раритетному виданні Конституції. Унікальність його в тому, що оздоблене воно натуральною шкірою, прикрашене золотом, рубінами та емаллю. Вага книги — близько десяти кілограмів, а разом із футляром, також оздобленим коштовностями, — 19 кілограмів. Коштує видання 340 тисяч гривень. Зберігається воно в стінах Верховної Ради, у 400-кілограмовому сейфі, який не боїться вогню. До сесійної зали раритетну Конституцію вносять за двох обставин: під час присяги народних депутатів та глави держави.

До друку видання готувалося з нагоди десятої річниці Конституції. Хоча видали його значно раніше — у 2001 році. Дизайн розробляли лауреати Шевченківської премії, заслужений художник Євген Матвєєв та заслужений діяч мистецтв Михайло Шевченко. Координував роботу народний депутат Степан Гавриш, який на той час був заступником Голови Верховної Ради. За появу раритетного видання, між іншим, маємо дякувати і Леонідові Черновецькому, адже воно здійснювалося за фінансової підтримки концерну «Правекс», почесним президентом якого він є.