Турецька Республіка пропонує безвізовий режим.Таку пропозицію вчора під час двосторонньої зустрічі з Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком висловив Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки Кьоксал Топтан. За його словами, зміни у візовому режимі між двома країнами передусім збільшать обсяг інвестицій до України, а також кількість турецьких туристів, які бажають відвідати українську державу.

Кьоксал Топтан підкреслив, що лише за останній рік обсяг інвестицій з Туреччини в Україну досягнув одного мільярда доларів. У разі скасування віз цей показник може збільшитися в декілька разів. «Це питання має вирішуватися на урядовому рівні. Ми готові до підписання щодо скасування віз. Але якщо цього ми не зможемо зробити, то хоча б варто домовитися про спрощення візового режиму для турецьких громадян», — підкреслив Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки.

У свою чергу Голова Верховної Ради зауважив, що розгляд візового питання був неможливим до останнього часу за відсутності ратифікації угоди між Україною та Туреччиною про реадмісію. «Після ратифікації угоди про реадмісію переговорний процес інтенсифікується. Минулого місяця українська сторона передала турецькій владі проект угоди про спрощений візовий режим. У свою чергу Міністерство закордонних справ України очікує другого раунду переговорів з цього питання. Я сподіваюся, що протягом півроку, після відповідного переговорного процесу, ми зможемо отримати угоду про спрощений візовий режим», — додав Арсеній Яценюк.

Це перший візит керівника турецького парламенту до України за останні 15 років. Тож Арсеній Яценюк сподівається, що нинішня зустріч є не лише відновленням, а й посиленням діалогу між державами.

Голова Верховної Ради подякував турецькому колезі за нещодавню ратифікацію міждержавних угод в оборонній та освітній галузі, про реадмісію та про розвиток україно-турецького залізничного сполучення.

«Скажу відверто — я був приємно вражений такими діями турецького парламенту, відчувається якісний підхід до формування будь-яких двосторонніх відносин», — зазначив Арсеній Яценюк. За його словами, дуже важливо для зовнішнього світу, що Україна та Туреччина показують постійний діалог у спільному прагненні до євроінтеграції.

Коментуючи економічну співпрацю між двома державами, Арсеній Яценюк звернув увагу на те, «що після того, як Україна стала членом СОТ, цілком логічним є створення зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. Адже турецька держава — другий торговельний партнер України за обсягами експортування товарів».

У свою чергу Кьоксал Топтан зауважив, що взаємний обсяг торгівлі становить 6 мільярдів доларів. І висловив сподівання, що після його візиту цю цифру можна буде значно збільшити. Сторони також відмітили позитивну співпрацю обох країн в рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). На думку керівників парламентів, ОЧЕС має стати ще одним інструментом реалізації як двосторонньої, так і багатосторонньої зовнішньої та внутрішньої політики України та Туреччини.

Голова Великих Національних Зборів Республіки Туреччина Кьоксал Топтан запросив Голову Верховної Ради України Арсенія Яценюка відвідати з офіційним візитом його країну.

***

У середу Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Президентом Латвійської Республіки Валдісом Затлерсом.

Характеризуючи стан двосторонніх відносин між Україною та Латвійською Республікою, глава парламенту відзначив, що вони перебувають на досить високому рівні. На думку Арсенія Яценюка, документи, підписані президентами обох країн, стануть наступним позитивним етапом у подальшому розвитку двосторонніх відносин.

У cвою чергу Президент Латвійської Республіки Валдіс Затлерс назвав Україну стратегічним та пріоритетним партнером для своєї держави. І наголосив, що двосторонні відносини розвиваються в досить позитивному напрямі. «Я дуже радий бачити сьогодні Україну демократичною державою з ринковою економікою. Ми дуже близькі з вашою країною в політичних принципах. Як ваші друзі, ми готові підтримувати Україну в її євроінтеграційних та євроатлантичних прагненнях», — зазначив Валдіс Затлерс.

Голова Верховної Ради подякував Президенту Латвійської Республіки за слова підтримки і висловив своє бачення розвитку стосунків України та Європейського Союзу. «У відносинах з Європейським Союзом для України нині дуже важливо рухатися в напрямку економічної співпраці та політичної інтеграції. І ми сподіваємося на ваше розуміння наших прагнень», — сказав Арсеній Яценюк.

***

Сьогодні Голова Верховної Ради А. Яценюк зустрінеться із заступником Голови Національної Асамблеї В’єтнаму Уонг Чу Лиу. Сторони обговорять широке коло питань. Зокрема, поглиблення співпраці на міжпарламентському рівні та в різних галузях економіки.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.