Футбол. Євро-2008. Матч 1/2 фіналу. Німеччина—Туреччина. 3:2. Голи: Угу Борал, 22, Швайнштайгер, 27, Клозе, 79, Шентюрк, 86, Лам, 90.

Німеччина: Леманн, Фрідріх, Рольфес (Фрінгс, 46), Швайнштайгер, Клозе (Янсен, 90+2), Баллак, Гітцльшпергер, Лам, Мертезакер, Подольський, Метцельдер. Тренер — Йоагім Лев.

Туреччина: Рушту, Балта, Зан, Топал, Ауреліо, Шентюрк, Борал (Гекденіз, 84), Казім-Річардс (Метін, 90+2), Акман (Ердінг, 81), Сабрі, Алтинтоп. Тренер — Фатіх Терім.

Арбітр — Массимо Бузакка (Швейцарія).

25 червня. Базель. «Санкт-Якоб Парк».

Збірна Німеччини стала першим фіналістом чемпіонату Європи, вирвавши перемогу над турками на останній хвилині основного часу. Хоча перед цією зустріччю передрікали легкий виграш німців. Мовляв, у складі їхніх суперників з різних причин відсутні восьмеро основних гравців. Однак команда Туреччини дала справжній бій. Її гравці, маючи перевагу у фізичній підготовці, буквально перебігали бундескоманду, мали перевагу ще за багатьма показниками. Однак клас, дисципліна, згуртованість, стійкість німецьких футболістів стали головними аргументами їхньої перемоги.

Капітан збірної Німеччини Міхаель Баллак так прокоментував перемогу над турками:

— Нашу радість важко висловити. Сил витратили чимало. Хоча, коли здобуваєш перемогу, про це не думаєш. Боротьба була безкомпромісна, сюжет особливо закручений. Суперника мали дуже сильного. І це слід визнати. Але ми трималися молодцями до кінця, вірили в перемогу і зробили все для її досягнення.

Наша команда сильна насамперед психологічно. Саме це вважаю головною причиною перемоги. Ми відпочивали на день більше за суперника. Через це вкочувалися у гру трохи задовго. Але зараз усі думки геть — ми у фіналі! Там зробимо все, щоб виграти чемпіонат Європи. Для цього маємо всі можливості...

А це вже післяматчеве висловлювання Фатіха Теріма: «Дуже образливо програвати такі матчі. Тим паче прикро усвідомлювати, що ми були так близько до фіналу. Але шанс втратили останньої миті. Мої гравці не заслужили на таку гірку долю. Гра була відкритою, ми мали можливості забити більше. Але не скористалися ними. Однак у нас є чудова команда, котра володіє найвищими морально-вольовими якостями. Нехай турецькі вболівальники і футболісти не засмучуються. Ми все одно досягли доброго результату на цьому Євро і залишаємо його з високо піднятими головами...