Лише два роки тому народилося приватне видавництво «Медобори-2006». Але за цим стоїть немало років зусиль ентузіаста з Кам’янця-Подільського Мирослава Мошака та його команди.

Ще 1997 року історико-культурологічне товариство «Подільське братство», яке він очолював, випустило кілька книжок — «Про минулі часи на Поділлі» Дмитра Дорошенка, «Легенди Товтрів-Медоборів» краєзнавця Тамари Сис, кілька вісників «Подільського братства». А потім економічні труднощі змусили видавців... штампувати етикетки. І ось нарешті книга витиснула етикетку! Крім власних видань, ще 30 видавництв, серед яких імениті «Нора-друк», «Смолоскип», «Юніверс», «Вища школа», «Каменяр», «Істина», розміщують свої замовлення у Мирослава Мошака.

Продукція «Медоборів» орієнтована на український ринок. Навчально-методична шкільна та дошкільна література розходиться швидко. Часто її авторами є вчені подільських університетів. Тісна співпраця у видавців і з Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти. А художник Віктор Закриничний, чиї твори є в багатьох музеях та збірках Європи, уклав цікаву книжку «Розмалюй своє місто».

Щаслива доля книг, що побачили світ у цьому видавництві. До прикладу, доцент університету Василь Якубовський видав монографію «Скарби Болохівської землі», книга розійшлася в СНД, є заявка вже на третій випуск. Його ж підручник «Музеєзнавство» ухвалений Міністерством освіти і науки для використання вищими учбовими закладами. Третє видання витримує книга історика Валерія Степанкова «Розвідка і контррозвідка Богдана Великого».

Робити те, що ніхто досі не спромігся, — правило «Медоборів». На замовлення видавництва «Смолоскип» у «Медоборах» видрукувано «Зустрічі й прощання» академіка Григорія Костюка, уродженця села Боришківці під Кам’янцем. Костюк, закинутий долею за океан, був довго забороненим на Україні. «Унікальнішого явища в українському літературознавстві я не можу назвати», — каже доцент Кам’янець-Подільського національного університету Людмила Третяк. На презентацію прибуде із США син академіка Теодор, учений в галузі космічної науки.

А ось продукція на потребу дня — серія «Поради господаря». Професор Анатолій Цвігун, один із авторів серії, каже: «84 відсотки молока в Україні та 70 відсотків м’яса виробляються в дядьків по хлівах. Наша ж наука продовжує клепати книги для колгоспів. Тому ми взялися за порадник для тих, хто насправді годує народ — «Виробництво молока на малій фермі». Книга накладом півтори тисячі вже розійшлася на Хмельниччині, потрібна ще тисяча. Задумали проект для міні-кролеферм. Держава такі видання не підтримує».

Не тільки розвиток видавництва, нові серії, як-то «Дослідники Поділля», а й заснування Центру книги, літературного кафе у задумах Мирослава Мошака. Він і сам активно популяризує Поділля — написав книги «Маківська оздоровниця» та «Сатанівська оздоровниця».