На Херсонщині — черговий конфлікт з участю засобів масової інформації. Засновників інформаційної агенції звинувачують у незаконних діях щодо партнерів, привласненні коштів та фальсифікації документів. З цього приводу обласна прокуратура порушила кримінальну справу.

— Кримінальна справа порушена за фактами перевищення повноважень службовими особами та підробки документів, що спричинило тяжкі наслідки, — підтверджує прес-секретар Херсонської облпрокуратури Федір Самойленко.

Конфлікт спалахнув після того, як у Новокаховського заводу крупних електричних машин змінився господар. Коли нові керівники взялися до «ревізії» своїх активів, то з’ясувалося, що один з провідних виробників вкрай необхідної народногосподарському комплексу продукції — електродвигунів — «обріс» численними торговими домами.

— Ми вирішили від них відмовлятися, оскільки такі структури виконують роль посередника, через що підвищується вартість товару для замовника, — каже Віктор Єлісєєв, перший заступник гендиректора ЗАТ «ЗКЕМ». — У ході ревізії було також виявлено, що один з таких торгових домів — «ТОВ «ТД «НКЕМЗ» виступив співзасновником товариства з обмеженою відповідальністю «PR-агенція Віта», перевівши на рахунок новоствореного товариства значні кошти. Два інші співзасновники, громадяни Віктор Ж. і Тетяна М., також внесли певну суму, але значно меншу. Таким чином, Торговий дім став власником 98,98% статутного фонду. Згідно із засновницькими документами, «Віта» виступила засновником двох газет та супутникового телебачення. Прибуток від діяльності мав би розподілятися між співзасновниками згідно внесеним коштам. Проте згодом у засновницькі документи були внесені суттєві зміни. Виходило так, що Торговий дім вийшов із складу засновників, а внесені гроші розподілив між іншими співзасновниками, причому з зазначенням сум: громадянину Ж. тепер належало 70 відсотків, а громадянці М. — 30. Про всі ці зміни свідчив протокол зборів, який від імені Торгового дому «НКЕМЗ» підписав... той же громадянин Ж., котрий був одночасно помічником директора ТД, тобто, службовою особою.

Свідчення про цю оборудку можна отримати з постанови № 500064-08 про порушення кримінальної справи: «У дійсності загальні збори учасників ТОВ «ТД «НКЕМЗ» не проводилися, письмові повідомлення про їх проведення та питання порядку денного заздалегідь не направлялися».

У конфлікті фігурує також і рішення Господарського суду Херсонської області: «Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ «ТД «НКЕМЗ» від 14.03.07 про вихід зі складу учасників ТОВ «PR-агенція «Віта» та передачу часток іншим учасникам». Оскаржене Ж. та М. рішення Апеляційний суд у Запоріжжі в цій частині залишив без задоволення.

У свою чергу, попередній директор звернулася до Вищого господарського суду, щоб розібрався в конфлікті. Вона не згодна з висновком прокуратури. «Я нічого не крала і не порушувала законів!», — написала вона у зверненні до місцевих засобів масової інформації.

Тим часом, керівники ТОВ «ТД «НКЕМЗ», яких суд поновив у числі засновників PR-агенції, змушені долати опір своїх партнерів. Адже новопризначений директор агенції не може потрапити до приміщення «Віти», йому досі не передано печатку, належні документи. «Але ж ми будемо послідовними і керуватимемося усіма законними підставами у поверненні свого майна та коштів», — запевняє Віктор Єлісєєв.