В Україні продовжують застосовувати тортури і принижувати людську гідність. На цьому під час прес-конференції наголосила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. За її словами, незважаючи на те, що комітет ООН проти тортур визнає зменшення кількості таких актів проти громадян країни, проте до Омбудсмана щорічно продовжує надходити близько 1300 звернень переважно від українців, які хочуть захистити свої честь та гідність або своїх родичів.

Основну причину продовження використання тортур з боку, зокрема, правоохоронних органів Ніна Карпачова вбачає у свідомості самих правоохоронців, що пов’язано і з вихованням з моменту народження, і з підбором кадрів. Водночас ускладнює ситуацію і відсутність доступу адвокатів з моменту затримання особи, а також неповідомлення родичів про затримання.

У свою чергу радник з прав людини ООН в Україні Анал Скурбаті зазначив, що на підставі п’ятої періодичної доповіді, поданої країною до ООН, було зроблено і позитивні, і негативні висновки. До позитивних він зарахував запровадження нового Кримінального кодексу та приєднання України до факультативного протоколу конвенції ООН проти тортур. До негативних — те, що визначення «тортури» у статті 127 Кримінального кодексу не зовсім відповідає аналогічному визначенню у статті 1 конвенції ООН; отримання свідчень під тиском; утримання ув’язнених не відповідає стандартам, а в армії продовжує існувати поняття «дідівщина».