Хліб дорожчає просто на очах
Головне управління статистики в Одеській області стверджує, що ціни на продукти харчування за п’ять місяців цього року зросли на 26 відсотків.
Незважаючи на те, що на ринках регіону з’явилися ранні овочі й фрукти, саме на них ціни злетіли найвище: на капусту — утричі, на цибулю — на 71 відсоток, на 39 відсотків подорожчали фрукти.
Приріст цін на хліб становив 22 відсотка. На нещодавній селекторній нараді Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко назвала Одеську область серед регіонів, де склалася напружена ситуація з цінами на хліб. Голова Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк вважає, що причиною зростання ціни на хліб є монопольне становище на ринку ВАТ
«Одеський коровай», який випускає більш як 50 відсотків хлібобулочних виробів.Шквал зростання цін торкнувся і житлово-комунального господарства — ціни в цьому секторі підвищилися на 6,4 відсотка, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку — на 11 відсотків, послуги транспорту — на 18,5 відсотка.
Станом на 1 червня борги із заробітної плати в області зменшилися на 46 відсотків, а її зростання становило 7 відсотків.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеська область.
***
Восени 2004-го ціна кілограма житньо-пшеничного хліба становила на Житомирщині 1,72 гривні, рік потому — 1,63, ще через рік — 1,77 гривні. Пшеничний коштував, відповідно, 2,23, 2,15, 2,27 гривні за кілограм. Різниця в цінах, як бачимо, терпима. Та вже з початку минулого літа
«хлібна інфляція» на Житомирщині набрала такого розгону, що покупці просто не встигали запам’ятовувати нові ціни на ті чи ті його сорти — і 2007-й приніс 25 відсотків подорожчання. Січень цього року додав одразу 8 відсотків, і ціни продовжували зростати. За вартістю основного продукту Житомирщина випереджає більшість інших регіонів. А серед низки причин цього голова ОДА Юрій Забела вирізняє таку: в області не залишилося діючих потужних борошномельних підприємств. Тож борошно доводиться завозити з інших регіонів.Тим часом за рівнем середньомісячної зарплати область тепер посідає 21-ше місце: 1249 гривень проти 1648 в середньому по країні. А частка працівників, які отримують зарплату, нижчу від прожиткового мінімуму, становить майже 19 відсотків.
Олексій КАВУН.
Житомирська область.