Майже детективна хроніка, яка не дає змоги сьогодні прояснити,хто все-таки зацікавлений у банкрутстві компанії «Енергоатом»?

«Заспів» ГоловКРУ

На прес-конференції 4 червня у Головному контрольно-ревізійному управлінні України наводилися дані проведеної ревізії державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» за минулий рік. Констатувалося, що рівень фінансово-господарської діяльності Компанії за цей період не поліпшено, «а щодо багатьох техніко-економічних показників простежується їх значне погіршення».

Далі цитую мовою оригіналу.

«Так, за 2007 рік ДП «НАЕК «Енергоатом» отримало прибутку в сумі 345,1 млн грн., або у 5 разів менше порівняно з 2006 роком.

Якщо 2006-го проти 2005 року темпи зростання доходів випереджали темпи зростання витрат на 38,3%, то 2007-го проти 2006 року, навпаки, темпи зростання витрат перевищують темпи зростання доходів на 58,2 %...

Загалом ревізійними діями виявлено порушень у фінансово-господарській діяльності Компанії за 2007 рік на загальну суму 688,9 млн. грн., з них таких, що призвели до збитків, — 389,9 млн. гривень.

Основною причиною погіршення фінансово-господарських показників Компанії, як установлено ревізією, є численні факти недотримання керівництвом Компанії норм чинного законодавства та прийняття необгрунтованих управлінських рішень».

Реакція уряду

За кілька днів після прес-конференції КРУ, 12 червня, Управління правового забезпечення секретаріату Кабінету Міністрів розповсюдило електронною поштою інформацію про підсумки наради з питань розвитку ядерної енергетики і атомної промисловості, яка відбулася того ж дня на Запорізькій АЕС. У ній ідеться, зокрема, про те, що «уряд спільно з працівниками атомної енергетики домовився розробити стратегічний план розвитку галузі... вдалося повністю окреслити проблематику атомної галузі й окреслити шляхи вирішення проблем... повністю вирішено питання про фінансування галузі та підвищення заробітної плати її працівникам». І що, за словами Юлії Тимошенко, «Україна, як і всі країни світу, повинна думати про динамічний розвиток атомної енергетики...».

У цей час суд відкриває справу про банкрутство

З повідомлення прес-служби НАЕК «Енергоатом» від 23 червня ц. р.

«Скориставшись тимчасовим припинення дії Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств ПЕК» (№ 2711), три компанії—кредитори «Енергоатома» звернулися до Господарського суду Києва з приводу відкриття справи про банкрутство НАЕК «Енергоатом». Це — ТОВ «Енергія МК», ТОВ ПКФ «Енергоресурс» та ЗАТ «Укрспецресурс». Провадження у справі відкрито 3 червня ц. р.

Для задоволення вимог кредиторів суд також заблокував сплату «Енергоатомом» грошових зобов’язань, податків та обов’язкових платежів...

Підготовче судове засідання у справі про банкрутство НАЕК «Енергоатом» призначено на 2 липня».

Загроза йде від кланово-комерційного управління

Позавчора народні депутати від Партії регіонів Інна Богословська, Андрій Деркач та Володимир Сівкович провели прес-конференцію в агентстві «Інтерфакс-Україна». На ній наголошувалося, що банкрутство Компанії штучно ініціювало Міністерство палива та енергетики за активної участі КРУ. Мета цього заходу: заробити на розвалі Компанії вартістю в 32 мільярди гривень і з річним оборотом 12 мільярдів гривень.

Що штучно створювався ще в 2000 році борг «Енергоатома», розмивався фінансовий облік за допомогою випуску фіктивних векселів і боргових зобов’язань Компанії. І в 2002 році «Енергоатом» уже був банкрутом.

Учасники конференції наводили численні приклади «масштабних афер» в «Енергоатомі», здійснених у березні—травні 2008 року.

А у копії врученого журналістам депутатського звернення до Президента України і Генерального прокурора є такий текст: «Крім того, винесення Київським міським господарським судом Ухвали про призначення розгляду справи щодо банкрутства ДП НАЕК «Енергоатом» на 2 липня 2008 року використовується для шантажу підрядних організацій (поточних кредиторів ДП НАЕК «Енергоатом») за політичними та комерційними ознаками з метою втягнути ядерну галузь у політичну боротьбу та зібрати кошти на проведення позачергових виборів до Верховної Ради» (усно додавалось — на наступні президентські вибори).

Автори депутатського звернення просять вжити заходів прокурорського реагування щодо припинення злочинної діяльності, відшкодування збитків економічним інтересам держави, притягнути до відповідальності винних посадових осіб.

Без авторських коментарів...