Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув законопроекти «Про фізичну культуру і спорт», підготовлені Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту і народним депутатом Віктором Коржем.

«Ми маємо запропонувати суспільству не просто удосконалений закон, а спортивну конституцію, кожна норма якої працюватиме на користь наших громадян, сприятиме формуванню здорового способу життя, а також розвитку олімпійського та параолімпійського руху», — зазначив, представляючи депутатський проект закону, голова комітету Павло Костенко.

У законопроекті значну увагу приділено фізкультурно-оздоровчій діяльності серед сільського населення, за місцем проживання і роботи, у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, рятувальних службах, установах попереднього ув’язнення, а також серед осіб з особливими потребами.

Члени комітету підкреслили, що також визначено організаційно-правові умови для ефективного розвитку дитячого, дитячо-юнацького, резервного спорту та спорту вищих досягнень. Водночас урегульовано питання щодо формування національної збірної команди та правовий статус спортсменів-професіоналів.

Вони зауважили й те, що положеннями законопроекту для вирішення спорів між суб’єктами сфери фізичної культури і спорту передбачається створити спортивний третейський суд України.

У свою чергу, учасники слухання висловили необхідність передбачити в державному бюджеті на 2009 та наступні роки кошти в сумі 35 мільйонів гривень щорічно на призначення пенсії за вислугою років за наявності стажу роботи на посаді тренера не менш ніж 25 років, встановлення надбавок за спортивні й почесні звання, а також на виплату надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу роботи.

Члени комітету запропонували виплачувати щорічні грошові винагороди в розмірі до одного посадового окладу на оздоровлення і за сумлінну працю та щомісячну доплату в розмірі 25 відсотків до посадового окладу за роботу в сільській місцевості. Крім того, встановити середні тарифні розряди тренерам спортивно-навчальних закладів вищої майстерності, центрів олімпійської підготовки на рівні подвійної середньої заробітної плати працівників промисловості. А також для тренерів спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, дитячо-юнацьких спортивно-навчальних закладів на рівні не нижчому від середніх тарифних розрядів працівників промисловості.

Представляючи урядовий законопроект, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко запропонував, зокрема, учасникам засідання ще раз уважно проаналізувати норми як першого, так і другого законопроекту, що стосуються відносин держави, її законодавчих та виконавчих органів, національних спортивних організацій до хартій, статутів, регламентів міжнародних спортивних організацій, передусім Міжнародного Олімпійського комітету і міжнародних спортивних федерацій.

Промовці висловилися також за необхідність удосконалення статей законопроекту про державне фінансування фізичної культури і спорту та залучення позабюджетних коштів на розвиток цієї галузі.

На думку членів комітету, необхідно посилити норми положень, які передбачають соціальний захист спортсменів високих категорій та підготовку тренерського складу стосовно роботи з дітьми.

Доповідачі наголошували, що держава повинна заохочувати юридичних і фізичних осіб, які надають благодійну допомогу цій галузі. Зокрема, встановити в податковому законодавстві відсоток від доходів, що не оподатковуватиметься за умови спрямування цих коштів на благодійні цілі сфери фізичної культури і спорту.

За підсумками обговорення вирішено створити робочу групу, об’єднати ці законопроекти в один, доопрацювати з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій та подати на розгляд парламенту.