Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо активізації інвестиційно-інноваційної діяльності). Законопроектом (реєстр. № 2356) пропонується запровадити інвестиційно-інноваційний податковий кредит, а також ставки податку на прибуток у розмірі 20 відсотків у разі інвестування прибутку в оновлення основних фондів 2 і 3 груп (крім легкових автомобілів) та об’єктів нематеріальних активів у вигляді прав на об’єкти промислової власності при їх використанні у господарській діяльності не менш як три роки.

Під час обговорення члени комітету зазначили, що Законом «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» заборонено надання відстрочок щодо термінів сплати податкових зобов’язань суб’єктів господарювання за податками, зборами (обов’язковими платежами). Крім того, на думку народних депутатів, «запровадження податкових пільг призводить до втрати державою контролю за цільовим використанням звільнених від оподаткування бюджетних коштів, зменшення надходжень до бюджету та виникнення нових схем для ухилення від сплати податків». А надання прямих пільг із сплати податків у вигляді зниження ставки податку або шляхом відстрочення щодо сплати податкових зобов’язань для окремих платників податку «порушує принцип рівності в оподаткуванні та ускладнює адміністрування податків».

Комітет вважає, що положення закону мають бути «нормами прямої дії, прозорими, простими в адмініструванні». Законопроект, підкреслювали народні депутати, «не розкриває умови, за якими буде надаватися інвестиційно-інноваційний податковий кредит, не визначає механізму гарантування його повернення». Також ішлося про те, що документ не містить фінансово-економічного обґрунтування стосовно втрат бюджету, адже, за попередніми розрахунками Державної податкової адміністрації, втрати держбюджету з податку на прибуток у разі прийняття законопроекту можуть становити більш як 1 мільярд гривень.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.