«Голос України» не один раз розповідав про ситуацію, яка склалася на будівництві Білоцерківського сталепрокатного заводу. Нагадаю: деякі місцеві політичні сили створювали всілякі перешкоди інвестору. Однак, схоже, у тривалої епопеї буде щасливий фінал. Днями урядова міжвідомча комісія завершила роботу і дійшла висновку: рішення стосовно будівництва заводу на землях Шкарівської сільської ради «відповідають вимогам чинного законодавства України, державним нормам та містобудівній документації».

Проект будівництва отримав також позитивні висновки всіх передбачених законодавством експертиз. Зокрема, Інститут гігієни та медичної екології імені Академіка Марзєєва АМНУ встановив, що надмірного шуму не буде. Інститут, окрім цього, дійшов висновку: виробництво не шкодитиме здоров’ю населення Білої Церкви.

У свою чергу, Мінприроди ретельно вивчило питання водних ресурсів майбутнього підприємства. Компанія-інвестор запропонувала нові технічні рішення, завдяки яким вдасться у два з половиною рази зменшити водозабір з річки Рось. Для цього буде створено системи дренажних структур для використання у виробництві дощової води. Інвестор планує вкласти $38 млн. в екологічну безпеку та охорону атмосферного повітря, 40 млн. — в охорону водного басейну і більш як $1,6 млн. в озеленення, благоустрій та рекультивацію землі.

Віце-президент компанії інвестора «Євро Фінанс» Валентин Макаренко на прес-конференції так прокоментував висновки міжвідомчої комісії: «Іншого ми й не чекали. Бо технічні, технологічні та екологічні рішення австрійської компанії «Sіemens VAІ Fukhs», яка постачатиме обладнання, базуються на нормативах Євросоюзу. Розуміючи, що Україна прагне зіставити свої стандарти зі стандартами євроспільноти, заздалегідь вирішили спроектувати підприємство за усіма європейськими нормами — технічними, технологічними, екологічними тощо. І це не наша забаганка. Це —вимога часу». В. Макаренко також особливо відзначив те, що в місті намітилася стала тенденція збільшення кількості мешканців, які підтримують завод. «Звісно, з моменту, коли вщухли політичні пристрасті виборчих кампаній, настав час звичайного життя, і тому ми бачимо, що політичні сили одна за одною починають підтримувати розпочате будівництво як запоруку сталого розвитку не тільки Білоцерківщини, а й країни в цілому». Тому інвестор посилить роз’яснювальну роботу серед місцевого населення з приводу перспектив проекту, зокрема щодо його екологічної безпечності.

Вл. інф.