Щоб купити тонну солярки, фермерам треба продати вісім тонн пшениці

Учора на Всеукраїнське селянське віче до стін Кабінету Міністрів з’їхалися понад 500 страйкарів-фермерів.

— Нині, — каже голова Ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич, — українське село перебуває у страшній кризі. Внутрішні закупівельні ціни на основну сільськогосподарську продукцію, зокрема, зерно, молоко, м’ясо обвалилися. Водночас стрімко зростає вартість палива та мінеральних добрив. Такими діями українське селянство знищується як соціальна верства.

Відстоювати своє право на існування приїхали представники усіх регіонів країни. Приміром, Анатолій Герасименко, голова фермерського господарства «Кислинське», що на Черкащині, шкодує, що жоден з тих, за кого свого часу вони (селяни) голосували, не знайшов у щільному графіку шпаринки, аби прийти і вислухати проблеми фермерів. «Зараз просто знищують село. Наша продукція не ціниться, вона для держави ніщо. Уявіть, щоб купити тонну солярки, треба продати вісім тонн пшениці! До того ж йде прямий перепродаж. У нас скуповують, наприклад, те саме зерно, за безцінь, а перепродують за вигідними цінами. І виходить, що ми занепадаємо, а хтось робить собі бізнес», — розповідає Анатолій Герасименко.

Аби змінити це, селянське віче висунуло низку вимог до уряду, Верховної Ради та Президента. Лейтмотив звернень — забезпечити державну підтримку селянства та врегулювати проблеми галузі. Підтримують дії українських селян і їх зарубіжні колеги. Віце-президент Європейської асоціації фермерів, президент Асоціації фермерів Італії Джузеппе Політті та президент Асоціації фермерів Республіки Молдова Василь Мірзенко закликали українців не здаватися, стояти на своєму до останнього: «Пам’ятайте, ми з вами і за вас!».

Біля будинку Кабміну відбувся Всеукраїнський попереджувальний селянський страйк, в якому взяли участь представники селянських і фермерських господарств з усієї України. В селянському вічі також візьмуть участь: віце-президент Європейської асоціації фермерів, президент Асоціації фермерів Італії Джузеппе Політті, президент Асоціації фермерів Республіки Молдова Василь Мірзенко та інші.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.