Вітчизняний бізнес налаштований на співпрацю з іноземними партнерами. Про це свідчать підсумки зустрічей українських та швейцарських бізнесменів, проведених Українським союзом промисловців і підприємців та Організацією економічного розвитку Західної Швейцарії.

Величезний інтерес вітчизняних підприємців викликав семінар «Ведення бізнесу в Швейцарії», який проходив у Києві. «Ми із задоволенням констатуємо високу готовність українського бізнесу до виходу на західні ринки, його зростаючу конкурентоспроможність, — зазначив президент УСПП Анатолій Кінах. — Для нас є принциповим заручитися підтримкою ділових партнерів зі Швейцарії, адже ця співпраця дасть Україні можливість поглибити інтеграцію в європейський простір». До речі, товарооборот між Україною та Швейцарією за минулий рік зріс на 33% і становив 1,7 млрд. доларів. При цьому Швейцарія зайняла 7 місце серед держав, які найбільше інвестували в економіку України.

На переконання Анатолія Кінаха, зустрічі підприємців двох країн на ЗАТ «Радій» у Кіровограді та АНТК ім. Антонова в Києві, організовані УСПП, довели, що український бізнес гідний бути рівним партнером і західним виробникам, і західним банкам. Зокрема, в Кіровограді партнери обговорили можливість виготовлення електронного обладнання для різних систем, які працюють з аварійними та небезпечними ситуаціями, — комунальних, пожежних, газових служб тощо. На АНТК ім. Антонова партнери з Західної Швейцарії зацікавилися проектами з виготовлення «Русланів» підвищеної вантажопідйомності та обладнання для контролю за зледенінням літаків. Якщо підготовчі роботи пройдуть успішно, можна буде говорити про нові проекти, виробничою базою для яких стануть українські заводи, а залучати інвестиції та освоювати ринки беруться допомагати швейцарські колеги.

На думку українських підприємців, головною запорукою високої ефективності співпраці має стати така державна політика, яка спрямована на зміцнення довіри інвесторів, надійність захисту їхніх прав у сенсі зміцнення законодавчої бази та установлення цивілізованої практики ведення зовнішньоекономічних проектів. Перш за все нині необхідно ухвалити ряд законів зі спрощення процедур відводу та оренди землі несільськогосподарського призначення, ліквідації бюрократичних бар’єрів для тих, хто хоче започаткувати бізнес в Україні самостійно або з нашими партнерами.

Як повідомив Посол Швейцарії в Україні Георг Цублер, протягом поточного року в Україні відбудеться низка спільних українсько-швейцарських заходів за участю представників уряду та бізнесу двох країн. Так, на вересень планується форум, присвячений проблемам імпорту з України, а в жовтні до Києва прибуде урядова делегація Швейцарії, щоб обговорити питання спільного інвестування та розвитку малого і середнього бізнесу.