На Луганщині в деяких районах приступили до обмолоту ранніх сортів пшениці. Керівники області планують зібрати озимі за 14 днів і вважають, що це завдання здійсненне. Готуючись до високого врожаю, аграрії регіону зуміли обновити машинно-тракторний парк. Крім 700 СК-5, на поля вийде близько 780 нових комбайнів, яким до снаги за добу обробляти до 40 гектарів ріллі.

Урожай очікують небувалий, але аграріїв хвилює не валовий його збір, а вартість зерна на зовнішньому і внутрішньому ринках. Адже собівартість тонни пшениці ІІІ класу за врожайності 40 центнерів з гектара цього року в середньому по області становить 730 грн/тонну, що на 13% вище, ніж торік. Однак ресурси подорожчали за цей період на 46%. На думку начальника Головного управління агропромислового розвитку ОДА Сергія Хворостяненка, для створення цивілізованого ринку зерна необхідно, щоб Аграрний фонд після формування перших партій зерна в південних регіонах почав його закупівлю в цьому ціновому коридорі.

«Інакше, — вважає Хворостяненко, — великі зернотрейдери можуть істотно його знизити. Крім того, сільгосппідприємства, гостро потребуючи фінансових коштів, на ринок викинуть величезну його кількість». Луганська агропромислова біржа пропонує свій механізм, за яким господарства через мережу брокерських контор біржі запропонують на продаж визначені партії зерна, навіть не називаючи ціни.

Заступник глави ОДА Олександр Ольшанський вважає, що при формуванні ціни на зерно нового врожаю дуже важливо враховувати й інші факти. Багато керівників господарств, приміром, мають намір реалізувати пшеницю за готівковий розрахунок. Від цього можуть постраждати пайовики, які не одержать сповна те, що їм належить за підсумками сільськогосподарського року. Крім того, багато зерна виявиться неврахованим.

Нині фахівці прогнозують середню ціну пшениці в 1178 грн/тонну. Але для збереження її на цьому рівні потрібно формування великих товарних партій. На Луганщині вважають, що це можливо при використанні сучасних форм продажу зерна. Наприклад, торгів на біржі. Олександр Ольшанський пропонує максимально задіяти можливості Луганської агропромислової біржі, на торги якої спрямувати все вільне від раніше узятих зобов’язань зерно. У регіональний фонд планується закупити не менш як 100 тис. тонн. Це тримісячний незнижуваний запас зерна, необхідний для забезпечення населення області хлібом. Продаж зерна почнеться з початку жнив. Уже сьогодні в регіоні укладають договори купівлі-продажу.