28 травня ц. р. виповнилося 11 років з моменту підписання Угоди між Російською Федерацією та Україною про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

За цей час проблеми з перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України «набили оскому» серед політиків та громадськості як в Україні, так і в Росії. Якщо Україна за весь час дії базового Договору від 28.05.1997 року сумлінно його виконувала і продовжує це робити, то Російська Федерація умудряється не тільки фактично за безцінь використовувати українську землю та майно, а ще й у брутальний спосіб порушувати угоди, укладені між Україною та Росією.

Ось тільки окремі кричущі факти, які підтверджують порушення умов перебування Чорноморського флоту РФ на території України:

1) самовільно захоплені ЧФ ділянки землі, акваторії, майнові комплекси та інші фонди (за дуже заниженими даними, це — 75 земельних ділянок, площею більш як 150 гектарів, 86 об’єктів) використовуються безпідставно на безоплатній основі;

2) командування ВМФ Російської Федерації, порушуючи базові угоди стосовно перебазування кораблів, не полишило своїх намагань на оновлення бойового потенціалу ЧФ РФ шляхом заміни застарілих озброєнь на нові, потужніші зразки, а старих кораблів — на більш сучасні;

3) до цього часу відсутній механізм реалізації міжурядових угод у частині компенсації місцевим бюджетам Севастополя, інших населених пунктів витрат, пов’язаних з перебуванням на їх території військових формувань ЧФ РФ;

4) мають місце непоодинокі факти порушення російською стороною природоохоронного законодавства із загрозою виникнення надзвичайних ситуацій, що вимагає негайної оцінки екологічного стану та розробки узгодженої програми відповідних спільних заходів, спрямованих на збереження екосистеми та запобігання забрудненню в місцях дислокації ЧФ РФ.

Безумовно, всі ці численні кричущі факти порушення базових угод з боку ЧФ РФ могли б стати причиною дострокового їх розірвання. Разом з тим, українська влада не ставить питання негайного виведення ЧФ РФ з території України. Ми виконаємо всі наші зобов’язання, які випливають з базових угод щодо статусу та умов перебування ЧФ РФ на території України.

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» підтримує Указ Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави», відповідно до якого необхідно вжити у двомісячний строк заходів щодо комплексної оцінки наслідків тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні та підготувати у двомісячний строк і внести в установленому порядку законопроект щодо припинення з 2017 року дії міжнародних договорів про тимчасове перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

Ми переконані, що український уряд повинен докласти максимум зусиль для того, щоб належним чином підготуватися до виведення Чорноморського флоту з території України у 2017 році. Вже сьогодні потрібно вести переговори з російською стороною про поетапне виведення Чорноморського флоту.

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» звертається до Російської Федерації щодо необхідності негайно розпочати роботи зі спорудження на території Росії бази, де буде дислокуватися чорноморський флот.

Ми закликаємо вести діалог навколо цього делікатного питання у цивілізований європейський спосіб, а не використовувати мову емоцій, ультиматумів і пустих залякувань, як це полюбляють робити окремі високопосадовці з Москви.

КИРИЛЕНКО В. А.,голова фракції.