Учора в парламенті відбулася зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко за участі лідерів депутатських фракцій, які входять до складу коаліції. Головне питання — узгодження порядку денного парламенту на останній пленарний тиждень, який залишився до завершення роботи сесії. Сторони домовилися, що в узгодженому порядку денному мають бути консолідуючі закони, які не ділили б парламент навпіл, — передусім проект закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України на період до 2010 року, зміни до держбюджету-2008, блок законопроектів щодо проведення Чемпіонату з футболу «Євро-2012» та з проблем АПК.

Глава парламенту підкреслив, що проект закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики у державі має передбачати чіткий план реформ і розвиток держави на період до 2010 року. «Мова повинна йти про консолідуючий документ, про макроекономічну стабілізацію, про соціальні стандарти, комплекс економічних реформ. А будь-які резонансні питання, які сьогодні ділять український парламент, винести за рамки, і таким чином, цей документ зможе підтримати увесь парламент, а не лише його частина», — сказав він. За словами А. Яценюка, до підготовки законопроекту про засади внутрішньої і зовнішньої політики мають бути обов’язково залучені всі політичні партії. Для розгляду проектів законів щодо Євро-2012 глава парламенту вирішив відвести один пленарний день. «Хотілося б, щоб знайшли компроміс, бо сьогодні від роботи парламенту залежить доля держави», — підсумував Голова Верховної Ради.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко підтримала пропозицію підготовки й ухвалення проекту закону про внутрішню і зовнішню політику держави. «Це буде чудова нагода продемонструвати служіння народові, а не собі, своїм партіям», — сказала вона і додала, що цей закон зможе доповнити програму дій уряду «Український прорив» і дасть можливість Кабінету Міністрів діяти конкретно. Із виступу прем’єра стало зрозуміло, що уряд нарешті має намір внести до парламенту проект змін до закону про держбюджет-2008. «Сьогодні уже прийшов час внести зміни і доповнення до бюджету», — сказала

Ю. Тимошенко, відзначивши, що останнім часом в Україні відбулося «достойне економічне зростання, рекордний обсяг інвестицій», а завдяки детінізації економіки вдалося отримати додаткових 30,4 млрд. грн. надходжень до дохідної частини бюджету.

Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко позитивно відзначив той факт, що уряд нарешті готовий внести до парламенту проект змін до цьогорічного державного кошторису. «НУ—НС», за словами лідера фракції, наполягатиме під час ухвалення змін до держбюджету-2008 на збільшенні фінансування програм соціально-гуманітарного розвитку, АПК, видатків на українське військо. За словами В. Кириленка, останній пленарний тиждень нинішньої сесії треба присвятити ухваленню пріоритетних законопроектів, а до кінця року необхідно прийняти новий Податковий кодекс, зміни до Бюджетного кодексу, з метою наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, проекти законів про державний земельний кадастр, про єдиний соціальний внесок та про запровадження 20-відсоткової надбавки до зарплати вчителів, лікарів, бібліотекарів та усіх бюджетників, котрі працюють на селі. Лідер фракції «НУ—НС» заявив, що у «Нашої України» негативне ставлення до позачергових парламентських виборів, оскільки у разі їх проведення результат буде такий самий. «Немає сенсу перекладати відповідальність політиків на людей», — вважає В. Кириленко. А об’єднатися політичні сили, на його думку, можуть довкола закону про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики до 2010 року.

Заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін запевнив, що БЮТ повністю підтримує курс на консолідацію у парламенті. Він заявив, що у БЮТ також негативне ставлення до можливості проведення позачергових виборів. Водночас депутат нагадав, що його політична сила перед минулими парламентськими виборами взяла на себе серйозні зобов’язання, серед яких — боротьба з політичною корупцією та скасування депутатських пільг. Тому для БЮТ це питання принципове, і фракція вважає, що до завершення парламентської сесії конче потрібно ухвалити відповідний закон про скасування депутатських пільг. БЮТ, за словами А. Кожем’якіна, ініціює скликання нинішнього тижня ради коаліції, щоб обговорити на ній формування порядку денного на останній пленарний тиждень сесії.

Підсумовуючи дискусію, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко висловила переконання, що, врешті-решт, закінчиться політиканство і розпочнеться нормальна законодавча робота. А глава парламенту Арсеній Яценюк висловився проти підписання нового універсалу між політичними силами. Бо, на його думку, потрібні не політичні декларації, які зазвичай не виконуються, а консолідація і пошук компромісу. «Це війна, в якій не буде тих, хто виграв, а будуть лише ті, хто програв», — сказав Голова Верховної Ради. А наступного тижня керівник парламенту проведе аналогічні зустрічі з іншими депутатськими фракціями.