Зарубіжних інвесторів у Муровані Курилівці на Вінниччині привели... діти

31 травня ц. р. у провінції Гронінген (Голландія) відбувся піший похід мальовничими місцями краю. Зібрані кошти за участь у ньому передадуть на ремонт лікарні в Мурованих Курилівцях, що на на Вінниччині. Організували акцію члени клубу багатих людей «Ротері клуб» згаданої провінції. Таке рішення вони прийняли на засіданні клубу, на яке запросили головного лікаря Мурованокуриловецької районної лікарні Мирослава Олійника та заступника голови райдержадміністрації Наталію Камінську.

— Перед кожним членом клубу на столі лежав аркуш паперу з фотознімками операційного і хірургічного відділень нашої районної лікарні, — каже Наталія Камінська. — На зворотній стороні багатії вписували цифру. Кожен зазначав ту суму коштів, яку він обіцяє внести на ремонт лікарні в далекому від Гронінгена селищі Муровані Курилівці.

Багаті по-своєму дивакуваті: їдять на фуршеті пісну картоплю

Перед тим, як провести згадане засідання клубу, троє його членів побували в Мурованих Курилівцях. «Коли заходили в палати нашої лікарні, затуляли носи, — усміхається Наталія Камінська. — А про можливість ремонту інфекційного відділення сказали, що його простіше згорнути бульдозером і побудувати нове, ніж ремонтувати».

Гості самі вибирали, що їм фотографувати. На засіданні клубу представили ті фотознімки, що найбільше відображають убогість нашого лікарняного закладу. Прозвітували про поїздку, а тоді надали слово гостям з Мурованих Куриловець. «Нам з Мирославом Вікторовичем уже можна було й не виступати, — каже пані Наталія, — голландці й без наших аргументів знають, у якому жалюгідному стані наша медицина. А в них що п’ять років, то повністю оновлюється обладнання, інструментарій. Вони його нам передають і кажуть: може, колись настане час, що ми ще у вас будемо просити. І це не жарт. Згадують випадки з історії, коли розвинуті цивілізації самі себе зживали».

Найбільше гостей з Вінниччини здивувало застілля. Після засідання кожному подали порцію вареної картоплі, ще й пісної, і щось на зразок парової котлети. Запити принесли кому каву, кому — чай. І все. Наші кажуть, що так і не зрозуміли, чим саме викликана така пісна трапеза багатих людей.

Мільйон гривень із Країни тюльпанів

Уже вісім років мурованокуриловецькі лікарі підтримують контакти з багатіями з Голландії. За цей час на реконструкцію і розвиток лікарні отримали матеріальну допомогу приблизно на один мільйон гривень. Головлікар Мирослав Олійник каже, що половина цієї суми — це «живі» кошти, решта — вартість обладнання та техніки. Наприклад, усі 155 лікарняних ліжок у відділеннях — з Країни тюльпанів. Вони — багатофункціональні, з матрацами для запобігання пролежням. «Частину ліжок ми вже передали в дільничну лікарню нашого району», — уточнює Мирослав Вікторович. — А зараз на митному оформленні перебуває ще тридцять лікарняних ліжок.

Перший вантаж з Голландії у Мурованих Курилівцях отримали на початку 2000-го. «У нас тоді були дуже скрутні часи», — згадує головлікар. — Функціональні ліжка, апарат для ультразвукової діагностики, комп’ютер, чотири кювези для недоношених дітей (загалом їх зараз мають вісім). Один транспортний кювез передали в обласну дитячу лікарню. Його в районі мало використовували. Для підвезення таких немовлят у межах області потрібен більше. Обласній лікарні імені Пирогова «перепав» доставлений із Голландії автомобіль швидкої допомоги марки «Шевроле». Він швидкохідний, у масштабах області затребуваний більше. Взамін отримали два авто.

— З обладнанням багато клопоту, — наголошує головлікар, — тому намагаємося майже не брати його. По-перше, пройти митницю дуже непросто. По-друге, ще більше проблем з сертифікацією. Голландці це розуміють. Знають, що все це можна тепер придбати і в нас. Тому стараються допомагати коштами.

«Якщо можна допомагати дітям Уганди, то чому це не зробити для дітей з Куриловець?...»

Привели голландців у Курилівці діти Наталії Камінської. Її донька Оксана одружилася в Голландії. Син теж там працює. Оксана спершу мала роботу в університеті. Одного разу викладачам повідомили про можливість здобуття гранту для допомоги дітям Уганди. «Якщо можна допомагати дітям Уганди, то чому те саме не зробити для дітей з Куриловець?» — подумала дівчина. Зателефонувала мамі, попросила, щоб та передала їй знімки з дитячого відділення райлікарні. Наш стенд вразив членів журі більше, ніж африканський. Так Оксана заробила перші 2,5 тисячі євро, які передала на свою малу батьківщину. Мама каже, що донька цим дуже пишається. Бо тепер у дитячому відділенні знають, що воно змінило вигляд завдяки її старанням.

Коли Оксана розповіла про це батькам чоловіка, ті теж вирішили долучитися до допомоги українцям. Андрі Вреєман, так звати її тестя, запропонував створити недержавну організацію. Бо державним структурам зарубіжні спонсори не допомагають.

— Ви допоможіть собі на гривню, а ми вам допоможемо на десять, — так казав він тоді своїй родичці пані Наталії з Мурованих Куриловець.

— Ми внесли по гривні, дехто по десятці, — каже пані Наталія, — а голландці — по сто євро. Так, на кошти голландців і українців була створена спілка «Надія» для надання допомоги Мурованокуриловецькій районній лікарні.

Голландці дуже прискіпливі. Вони мають знати все в подробицях — кому і на що конкретно дають гроші. А ще — як саме використовуються кошти. «Чи не найбільше замучили своїми вимогами наших будівельників, — каже пані Наталія. — Коли робили санвузол у приміщенні лікарні, контролювали навіть ширину швів між облицювальною плиткою».

Членів спілки «Надія» лікують безплатно

Спершу непросто було роз’яснювати людям, що воно таке ця спілка і навіщо здавати гроші. «Перші внески були символічні, по одній гривні на місяць, — продовжує Наталія Камінська. — Заохочували в спілку певними пільгами. Безплатно робили рентген, лабораторні дослідження, так само безкоштовно можна було пролікувати один зуб...»

Тепер у спілці більше двох тисяч людей. Щомісяця вони сплачують по п’ять гривень внесків. Лікування для таких у стаціонарі повністю безплатне. «Торік на розвиток лікарні витратили сто тисяч гривень спілчанських коштів, — каже головлікар Мирослав Олійник. — Щоб порівняти, багато це чи мало, то з бюджету на лікарню дали 150 тисяч гривень».

У Голландії кожен, хоче він чи ні, зобов’язаний платити страхові медичні внески, — доповнює інформацію Наталя Камінська. — Мої діти, наприклад, щомісяця вносять на медицину по 150 євро. Багато. Але така вимога».

Кардіологічна діагностика в Мурованих Курилівцях одна з кращих в області. «Де це ви такі детальні обстеження робили, запитують наших хворих, які пред’являють їх результати у Вінниці чи Києві, — каже головлікар. — Денний стаціонар у нас теж — частинка Європи. В цьому році матимемо сучасне стоматологічне відділення. Якби не голландці... Якщо дотримають даного слова, то й операційний блок у нас буде сучасний».

Вінницька область.

На знімку: умови у денному стаціонарі в Мурованокуриловецькій лікарні не гірші, ніж у голландців, за кошти яких обладнано відділення.

Фото автора.