Цього року вперше за роки незалежності України вступні іспити до вищих навчальних закладів складатися не будуть, а випускники вступатимуть на основі незалежного зовнішнього тестування, перший етап якого успішно завершено. Проведення тестування — це прорив у розвитку системи освіти в державі, воно показало здатність докорінно реформувати освітню галузь.

Нагадаємо, що 4 липня 2005 року Президент України Віктор Ющенко своїм Указом «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» створив передумови для запровадження в Україні зовнішнього тестування в освітній галузі та дав серйозний поштовх цьому процесу.

Метою створення системи зовнішнього єдиного тестування стало забезпечення моніторингу якості освіти та отримання реальних і правдивих даних про рівень знань випускників шкіл та якість навчання в школах. Створення такої системи покликане знищити корупцію при вступі до вищих навчальних закладів, оскільки зовнішнє тестування відіграє роль як випускних, так і вступних іспитів.

Фракція «Наша Україна—Народна самооборона» наполягала на визначенні в коаліційній угоді необхідності введення незалежного зовнішнього тестування всіх випускників шкіл уже цього року як одного з першочергових завдань у системі освіти.

Підсумки цьогорічного тестування продемонстрували достатньо високий освітній рівень українських випускників. Лише 5% осіб, які зареєструвалися для проходження тестування, не набрали необхідну кількість у 124 бали для зарахування тестів. У той же час більш як 50% випускників, які проходили тестування, набрали більше 150 балів із 200 можливих.

Фракція «Наша Україна—Народна самооборона» підтримує рішучість Президента України В. Ющенка і міністра освіти та науки І. Вакарчука, призначеного до уряду за квотою «Нашої України—Народної самооборони», щодо наведення ладу і прозорості в освітній галузі, особливо що стосується забезпечення рівних умов для всіх випускників при вступі до навчальних закладів.

Разом з тим ми звертаємося до Кабінету Міністрів України щодо необхідності збільшення фінансування на 46 млн. гривень для ефективного завершення тестування і просимо це врахувати при внесенні змін до державного бюджету України на 2008 рік.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО,голова фракції.