Шановні ветерани! Дорогі співвітчизники!

22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшло у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — війна, яка забрала життя кожного п’ятого українця.

Перед українським народом, виснаженим трагедіями колективізації і голодоморів, нависла нова загроза, що стала одним з найтяжчих періодів в історії України.

День початку війни став в Україні історичним Днем скорботи. Навіть важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь.

Віддаймо шану всім українським борцям, які в той нелегкий час визволяли рідну землю. Схилимо голову перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна.

Без героїзму воїнів- переможців не постала б незалежна держава

Без героїзму та жертовності воїнів-переможців не постала б незалежна українська держава, а сьогоднішня мирна, демократична й процвітаюча Європа великою мірою стала можливою завдяки мужності й незламності волелюбного українського народу, — наголосив Президент України Віктор Ющенко у зверненні до українського народу у зв’язку з Днем скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні. «Наш народ зазнав страшних і непоправних втрат, проте не зламався й не підкорився поневолювачеві, — зазначив глава держави. — Українці зробили величезний внесок у розгром нацистської імперії».