Так кажуть про Кінбурнську косу, що в Миколаївській області. Її та перлину Побужжя представлено в акції «Сім природних чудес України», що проводить фонд Миколи Томенка «Справедлива країна». Обидва об’єкти містять свідчення різних епох, сягаючи давньої історії. В обох неповторне поєднання рослинного і тваринного світу. Обидва під загрозою зникнення.

Дістатися півострова-заповідника Кінбурнська коса можна катером або автобусом. Далі — чарівне, майже первозданне бездоріжжя. Завдяки відсутності цивілізаційних благ тут великі колонії пеліканів, сірої чаплі (на знімку) і ще 300 видів птахів, 45 видів ссавців, 9 видів рептилій, 5 — амфібій та безліч риб і комах. У трьох селах мешкає 800 осіб. Є дві середні школи (в одній 21 учень, в другій 46). Місцеві живуть за рахунок туризму. Колись вирощували полуницю і розводили худобу. Нині цього майже немає. Проте ще не зникли свідчення тісного зв’язку з історією античного світу.

Перлина Побужжя — це долина річки Південний Буг від північної околиці с. Кінецьпіль до м. Вознесенська. Тут — останні автентичні ландшафти Запорожжя. За словами Яворницького, таких красивих порогів, як тут, навіть на Дніпрі не було. Але Дніпрові пороги давно затоплено, тутешні також на межі зникнення. Скелі, кар’єри і швидка вода створюють чудову можливість для екстремальних, спортивних, оздоровчих видів туризму.

За словами народного депутата Миколи Томенка, розроблено й подано всі документи для надання йому статусу національного парку. Розроблено чітке позиціонування маршрутів. Для тих, хто займається спортом, хто приїхав просто відпочивати, хто хоче пофотографувати. Такі маршрути можуть стати візитівкою Миколаївщини. Це зняло б із регіону стереотип, що він існує лише два століття. Тому що тут кожен камінь як мінімум козацької доби, пов’язаний з історією й легендами. Це також підняло б і місцевий патріотизм.

Що ж стосується Кінбурнської коси, то її треба використовувати інакше, зазначив Микола Томенко. «Я побоююся напливу туристів, тут має бути освітянська програма, розроблена Міністерствами освіти і навколишнього середовища».

Згоден з цим і народний депутат Роман Забзалюк: «Це чудові місця, і вони належать усьому народові України. І тут мета лише одна: зберегти цінності, які належать нашим нащадкам».

Цікаво, що в Англії є закон, який захищає естетику краєвидів. За аналогією з ним, можна поміркувати і про ці об’єкти: як би Кінбурн не заасфальтували і не забудували котеджами... Як би перлину Побужжя не поховали під водою і не засипали сміттям... Нарешті, як би взагалі зняти питання можливого затоплення і зникнення історії!