* За статистикою, з урахуванням за чотири місяці цього року, від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі сягнуло 7,38 мільярда доларів США — про дуже знайомі граблі.

* Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що керівники Сумської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської областей та столиці пустили боротьбу з інфляцією на самоплив — про килим для неслухів.

* Уряд вирішив повністю компенсувати відсотки за кредитами для виробників м’ясо-молочної продукції — про те, чого не чекали.

Передусім нагадаю, що від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі виникає внаслідок перевищення імпорту над експортом. Вищезазначена статистика вирізняється лише тим, що Держкомстат уперше цього року врахував і показники імпорту енергоносіїв. Результат, м’яко кажучи, несподіваний. Експорт зріс на 30,9 відсотка, імпорт — на 50,3, до 26,74 мільярда доларів США. Тож від’ємне сальдо товарів сягнуло 7,38 мільярда доларів США, що в 2,5 разу перевищує аналогічний показник минулого року. За такої карколомної динаміки поза сумнівом країна перекриє минулорічний рекорд ($11,7 млрд.). Непокоїть інше. Хіба хто забув, що цей рекорд здебільшого став наслідком буму споживчого кредитування і накрив країну багатомільярдним товарним кредитом на купівлю іноземних авто?! З огляду на те, що найбільші прибутки сьогодні приносить торгівля в кредит іномарками, які складають в Україні, а також зважаючи на готовність іноземців відкривати при дилерських мережах дочірні фінансові установи, ми знову наступаємо на граблі — бум! —автокредитування. Якщо імпорт природного газу з країн-експортерів (Росії, Туркменистану, Казахстану, Узбекистану) зріс на 14,6 відсотка, то транспорту — майже на 90! Водночас доходність споживчого кредитування значно вища за доходність інвестиційного. Посилення резервних вимог до споживчого кредитування, до чого може вдатися Нацбанк, не подобається комбанкам. Тож підсумуємо.

Реальний ефективний обмінний курс гривні, що обраховується залежно від змін курсових значень валют та інфляції країн, з якими ми здебільшого торгуємо, в травні зміцнів на 4,5 відсотка. Це означає, що тільки сприятлива кон’юнктура цін не завадила істотному погіршенню курсових позицій для наших експортерів. Поза тим до 50 відсотків споживчого імпорту ми завозимо із зони євро. І кон’юнктура — примхлива дама, і кон’юнктурники не зникнуть. Тож якщо від’ємне торговельне сальдо розбухатиме так стрімко й далі, то країна може потрапити в цілковиту залежність від інвестиційних надходжень, якими тільки й залишиться покривати дефіцит платіжного балансу. Чи вистачить?! Підкреслю, інвестори зараз вочевидь сумніваються у доцільності вкладати гроші в наші ринки, про що свідчить, наприклад, ситуація на ринках нерухомості або цінних паперів, але це можна списати на сезонне послаблення ділової активності. До того ж поки що ми не маємо дефіциту платіжного балансу. Але так само, як показали події тижня, влада не дійде згоди стосовно збалансування макропоказників і змін до держбюджету. А від цього залежить, скільки виробляти і скільки споживати, скільки заробить країна загалом і кожен із нас поодинці. До слова, автоімпортерів наприкінці тижня приємно вразило вето Президента країни на прийняті парламентом законодавчі зміни, які відклали зниження митних ставок до 1 січня 2009 року. Зрозуміло тепер, поки народні депутати не розглянуть президентське вето, доти ціни на іномарки не переглядатимуть.

Антураж довкола того, як домовляється між собою влада, мав дуже непривабливий вигляд. Прем’єр-міністр по суті викликала голів держадміністрацій на килим, щоби спитати з них за високу інфляцію, а ті — вкотре проігнорували, порадившись із Банковою. Дитсадок? Я сказав би, килим адміністративного дитсадка. Бо коли приймаються до виконання адміністративні заходи боротьби з цінами, рано чи пізно усе закінчується килимом. Це логічно і зрозуміло — як прийняти до виконання правила техніки безпеки. І доволі зручно, бо килимом, як пломбою на зачиненій шахті, можна знехтувати. Тим паче, якщо килим веде до чергових виборів... Може, хто не знає, то скажу, що заступник столичного градоначальника Анатолій Голубченко, на відміну від інших, з’явився на урядовий килим з твердим наміром сказати, що споживчі ціни зростають під тиском грошей на чергову виборчу кампанію. Але йому не надали слова. Це також одна з особливостей адміністративного килима.

Оприлюднені серед тижня основні показники соціально-економічного розвитку країни за п’ять місяців цього року засвідчили, що в травні проти квітня виробництво м’яса скоротилося ще на 32,3 відсотка (до 175 тисяч тонн). Не вдовольняє поки що уряд і слабка (в межах статистичної похибки) динаміка зростання загальних обсягів сільгоспвиробництва. Природно, що за таких обставин уряд наважується на кроки, яких від нього найменше очікували сільгоспвиробники. Так, за словами, Юлії Тимошенко, тваринникам уряд обіцяє повну компенсацію процентних ставок за кредитами на розвиток. Такий само механізм відшкодування кредитних ставок обіцяно й виробникам молока. Окрім цього, прийнято рішення дотувати кожен кілограм живої ваги великої рогатої худоби, починаючи з 330 кілограмів. Аграрії кажуть, що такої гарної новини не чекали, але про переміни судитимуть за фактом, а не за обіцянками.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.