Тривожні дзвони кафедрального Свято-Троїцького собору 22 червня рівно опівдні повідомили мешканцям Луцька про сумну подію. На Замковій площі за участі всіх християнських конфесій розпочалась панахида за 370 радянськими військовополоненими, останки яких нещодавно були виявлені на Гнідавській гірці, що навпроти старої частини міста.

Мало хто із теперішніх мешканців Луцька знає про трагедію в’язнів концтабору «Шталах 360», який був створений одразу після окупації міста фашистами. Голодні, виснажені холодом, голодом і хворобами полонені солдати та сержанти Червоної Армії викликали співчуття у місцевих жителів. Навіть діти, побачивши на вулицях колони цих людей, віддавали їм свої шкільні пайки.

За даними комісії із розслідування злодіянь фашистів під час окупації Луцька, з жовтня 1941 по червень 1942 року в концтаборі «Шталах 360» було вбито, померло від хвороб та ран 10 530 людей. Більшість з них знайшла свій притулок у братських могилах на Гнідавській гірці. Прикро, але колишня влада, проголошуючи гасло «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», нерідко плюндрувала могили своїх героїв. Так сталося і в Луцьку. Місце масових поховань в’язнів концтабору та розстріляних мирних громадян частково було віддано під забудову. Минулорічного листопада одне з них виявили під приміщенням колишнього пташника. Ексгумація, проведена Волинським бюро судово-медичної експертизи, показала, що це рештки військових, переважно молодих людей.

Понад тисячу мешканців Луцька прийшли 22 червня на Замкову площу, аби віддати останню шану тим, хто поліг за свободу Батьківщини. Сумно було дивитися на 41 оббиту червоною тканиною домовину, виставлену на площі під вежами замку середньовічного Любарта. У цей день сонце світило як ніколи ясно. Таким, як розповідав мій тато-фронтовик, воно було і 22 червня 1941 року. І день теж був недільний.

На двадцяти військових автомобілях, у супроводі бойової машини піхоти, траурний кортеж вирушив вулицями Луцька через Стир на місце останнього притулку героїв (на знімку).

Звучать слова подяки за вчинений невідомими воїнами подвиг від Луцького міського голови Богдана Шиби, представників обласної влади. Чин поховання здійснюють єпископ Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Михаїл і єпископ Луцької дієцезії римо-католицької церкви Маркіян Трофим’як. Над братською могилою лунають залпи салюту.

Волинська область.

Фото автора.