Комітет Верховної Ради з питань євроінтеграції розглянув хід виконання Угоди між Україною та Європейським cпівтовариством про реадмісію осіб та Угоди між Україною та Європейським cпівтовариством про спрощення оформлення віз. Голова комітету Борис Тарасюк зазначив, що обидві угоди ратифіковано Верховною Радою України 15 січня 2008 року, а за домовленістю сторін застосовуються з 1 січня 2008 року. Учасники засідання підкреслили, що положення про запровадження безвізового режиму стане ключовим елементом нової посиленої угоди Україна—ЄС. Однак при цьому наголошувалось, що «ЄС не схильний випереджати події», а перспектива запровадження безвізового режиму пов’язується з успішним виконанням угоди про реадмісію, реформами України в міграційно-візовій сфері та галузі управління державними кордонами, створенням єдиного міграційного органу.

За результатом розгляду комітет, зокрема, констатував, що імплементація угоди про спрощення оформлення віз «відбувається з порушеннями з боку посольських і консульських установ окремих країн—членів ЄС». Це проявляється, зокрема, у перевищенні встановленої суми візового збору в 35 євро через використання послуг фірми-посередника, терміну розгляду візових клопотань, вимогах додаткових документів для підтвердження мети поїздки, проблемах для власників дипломатичних паспортів при проходженні паспортного контролю в міжнародних аеропортах держав—членів ЄС, ухиленні від надання мотивації рішення про відмову у видачі візи, відсутності нормального доступу до механізмів та інформації про процедуру оформлення віз тощо. Члени комітету вважають, що Кабінет Міністрів має реагувати на такі порушення. На думку народних депутатів, необхідно вжити заходи для пришвидшення набуття чинності угодою про правила місцевого прикордонного руху між Україною та Республікою Польща в тому вигляді, в якому її було підписано 28 березня 2008 року, затвердження угоди про правила місцевого прикордонного руху між Україною та Словацькою Республікою, початку переговорів з Румунією щодо підписання угоди про правила місцевого прикордонного руху.

Окрім того, зазначається в рішенні комітету, «на виконання угоди про реадмісію осіб, Україна має вирішити питання утримання громадян третіх країн та осіб без громадянства, яких було прийнято в порядку реадмісії з ЄС, відповідно до стандартів ЄС щодо утримання осіб; видворення з України переданих осіб до країн їхнього походження або до країн, з яких вони прибули; проблеми легалізації прийнятих осіб у зв’язку з неможливістю їх видворення у країни походження або виїзду протягом тривалого часу».

З огляду на це, Комітет Верховної Ради рекомендує Кабінетові Міністрів також ужити необхідні заходи для набуття чинності угоди між урядами України та Російської Федерації про реадмісію, підписати угоди про реадмісію з Республікою Білорусь, Індією, Пакистаном, Китаєм, Азербайджаном, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Ліваном тощо.

Члени комітету ухвалили рішення про проведення у жовтні 2008 року комітетських слухань, присвячених виконанню угод між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб та про спрощення оформлення віз.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.