Два останні дні тривала блокада парламентської трибуни. Так БЮТ зреагував на нерезультативне голосування в попередні дні. У свою чергу Партія регіонів постійно наполягала на тому, щоб Голова Верховної Ради оголосив про те, що коаліція припинила своє існування. Оскільки, мовляв, у її складі залишилося 225 народних обранців. Щоправда, вони прислухалися до думки Арсенія Яценюка і зробили відповідне подання до Конституційного Суду, який і має сказати своє слово в цій епопеї.

Одначе регіонали не приховують свого бажання відправити Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко у відставку. На засіданні опозиційного уряду лідер ПР Віктор Янукович заявив, що зібрано 150 підписів народних депутатів, щоб провести позачергове засідання Верховної Ради. Опозиція хоче заслухати звіт Прем’єр-міністра про ситуацію в країні, зокрема в економіці.

Коментуючи цю заяву, Роман Зварич (фракція блоку «Наша Україна—Народна самооборона») зауважив, що таке подання повинно бути вмотивованим. Водночас він підкреслив, що уряд має звітувати про виконання своєї програми, а парламент її ще не затвердив. Отож, мовляв, правових підстав для проведення позачергового засідання парламенту не існує.

Наступні два тижні народні обранці мають працювати в комітетах і округах. Одначе не виключено, що вони все-таки зберуться на позачергове засідання.

Водночас самі коаліціянти поки що демонструють упевненість і спокій. Так, керівник фракції БЮТ Іван Кириленко у п’ятницю заявив, що вони впевнені у своїх колегах із «НУ—НС». Мовляв, у них немає бажання виходити з коаліції. Як відомо, треба, щоб за такий крок проголосувало не менше 37 народних депутатів з пропрезидентської фракції.

Отож чимало аналітиків вважають, що основні події розгорнуться восени, коли з’явиться рішення Конституційного Суду. Щоправда, ніхто з них не береться прогнозувати подальший розвиток подій. Може з’явитися як нова коаліція, так і відбутися ще одні дочасні парламентські вибори. Хоча їх побоюються і коаліція, і опозиція. Особливо після столичних перегонів, на яких Леоніду Черновецькому вдалося укріпити свої позиції.

Однак, схоже, всі політичні сили починають до них готуватися. Так, скажімо, глава секретаріату Президента Віктор Балога взяв відпустку, щоб посприяти формуванню партії «Єдиний центр», яка також може взяти участь у виборах, оскільки виникла на базі Партії приватної власності.

А в п’ятницю свій ювілейний, десятий, форум провела Народна партія.

Тим часом глава держави наклав вето на Митний кодекс, прийнятий минулого тижня. «Війна» з урядом триває, хоча й не публічно.