У Брюсселі завершився саміт лідерів країн—членів Євросоюзу. Як уже писав «Голос України», головним питанням, що його обговорювали президенти та прем’єри європейських держав, став Лісабонський договір. Нагадаємо, минулого тижня Ірландія (єдина країна, яка ухвалювала цей документ через референдум) висловилася проти його ратифікації. Тож європейські лідери вирішили, що вони дадуть Дубліну час до жовтня, щоб визначити, які саме пункти договору не сподобалися населенню, і змінити їх.

Водночас канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: «Ніхто не збирається довго чекати. Європа не може собі дозволити черговий період роздумів, який вже був після того, як французи та голландці відкинули на референдумах проект Конституції. Ми повинні якомога швидше прийняти рішення. Воно нам потрібне хоча б для того, щоб знати, як організовувати європейські вибори 2009 року».

«Якщо до жовтня договір ратифікують 26 з 27 країн, то Ірландію запитають, яких додаткових декларацій у справі нейтралітету, податків чи абортів вона потребує, щоб ще раз провести референдум», — цитує «Газета Виборча» Антоніо Міссіролі з Брюссельського центру європейської політики. На його думку, ірландці побоюються, що в разі ухвалення Лісабонського договору вони втратять нейтралітет, а Євросоюз нав’яже їм лібералізацію абортів та підвищить податки.

А тим часом Прем’єр-міністр українського уряду Юлія Тимошенко використала брюссельську трибуну, щоб зміцнити свої позиції. Зокрема, заручилася підтримкою Європейської народної партії та поскаржилася високим європейським чиновникам на те, що їй заважають працювати, натякаючи, очевидно, на секретаріат Президента. Тож не дивно, що в результаті переговорів президент ЄНП Вільфред Мартенс заявив: «Ми висловлюємо занепокоєння, що проводяться атаки на цей уряд, і тим самим намагаються заблокувати проведення реформ». Також Юлія Тимошенко у відповідь на закиди, що Партія регіонів готує відставку, заявила: «Силоньки їм не вистачить на будь-яку відставку».