Виступ Голови Верховної Ради з трибуни парламенту в п’ятницю,20 червня 2008 року

Ще раз хотів би підсумувати. Діємо виключно у спосіб та в межах, передбачених законом. Адже ніхто в цій парламентській залі не хоче неконституційного перехоплення чи захоплення влади. Відповідно до тимчасового Регламенту, якщо буде подання 150 народних депутатів України про скликання позачергового засідання з порядком денним, визначеним відповідними депутатами, воно буде скликане у триденний термін.

Що стосується коаліції, ще раз хотів би нагадати: немає жодних правових підстав, які б зупиняли процес формування нової коаліції. Тільки треба відповідне рішення фракцій. Якщо є нова коаліційна угода і вона відповідає вимогам закону, будь ласка, покладіть цю нову коаліційну угоду на стіл, і буде задекларовано, що є нова коаліція. Якщо немає такого, то ми повинні, по закону, очікувати рішення Конституційного Суду України. Є подання, це єдиний орган конституційної юрисдикції, який роз’яснить, чи існує сьогодні коаліція, чи такої коаліції немає.

Я пропонував сьогодні керівникам фракцій, щоб ми провели робочий день без будь-яких політичних документів, тому що вони не внесені. Щоб ми повернулися до порядку денного, який був сформований. Щоб ми повернулися до голосування за Закон «Про дорожній рух», щоб ми повернулися до голосування за Закон «Про престижність шахтарської праці». Щоб ми розглянули законо-проект 1408 «Про депутатські пільги та імперативний мандат». І той і другий. Хотів би підкреслити, і Партії регіонів я Закон би підняв. Щоб ми задекларували те, що ми дійсно відповідальні політики. На жаль, така пропозиція не мала підтримки. З огляду на це, парламентська зала заблокована, й у нас не залишилося часу на роботу. За календарним планом у нас два тижні роботи в округах та в комітетах.

Я не думаю, що така ситуація вирішиться сама собою. Буде якесь рішення. Але це той час, який дасть нашим політичним силам далі проводити внутрішньополітичні консультації. Парламент, як завжди, став заручником. Проблема не виникла в цих стінах, і проблема не інспірована народними депутатами. Проблема виникла на рівні стосунків між гілками влади, а не між народними депутатами України.

Як Голова Верховної Ради, я цей парламент (який він не є, а це український парламент, за який проголосували) буду захищати до останнього патрона.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.