Унікальна колекція відомого художника Георгія Косміаді та його учнів, які створили галерею міських образків (з початку ХХ століття), повернулася до Рівного з Німеччини.

Її привезла 82-річна донька художника Надія Косміаді, яка мешкає за кордоном. Тож наразі в Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігається 60 робіт Георгія Косміаді та більш як 500 творів його учнів. Ще приблизно двісті робіт надійшло до фондів Рівненської української гімназії.

— Батько завжди мріяв, щоб його роботи та роботи його учнів повернулися до Рівного, бо вони — частинка історії цієї землі, — розповідає Надія Косміаді. — А що стосується батька як художника, педагога, архітектора, то тут варто відзначити дві складові його таланту: перша пов’язана із власною творчістю; друга — із вмінням виплекати в дитячих душах любов до мистецтва.

Георгій Косміаді викладав у всіх ліцеях та гімназіях Рівного, вів художні гуртки та шукав юні таланти. 1919 року влаштував першу виставку робіт учасників естетичного гуртка Рівненського комерційного училища. І так щороку проводив по дві-три виставки. Митець згуртував навколо себе всю рівненську творчу молодь, навчав її не лише малюванню, а й різьбленню по дереву, вишивці, гончарній справі, декоруванню, влаштовував мистецькі вечори, передаючи своє захоплення поезією та музикою. Роботи його учнів виставлялися й за кордоном, а 1937 року були навіть представлені на Всесвітній виставці в Парижі.

Вимушено мігруючи за кордон із сім’єю напередодні Другої світової війни, Г. Косміаді забрав із собою і роботи своїх учнів, щоб зберегти їх для нащадків. Після міграції митця вони побували у Гамбургу, Мюнхені та інших німецьких містах.

Утім, так склалася доля, що після смерті Георгія Косміаді у 1967 році ці роботи фактично не з’являлися «на світ». І ось нині історична справедливість восторжествувала: малюнки знову потрапили на людський огляд уже в Рівному — в мистецькій галереї «Зуза». Тут майже сотня натюрмортів, портретів, ескізів орнаментів для порцеляни, килимів, тканин. А найбільш привабливими, звичайно, є образки з минулого Рівного. За ними доволі цікаво порівняти місто теперішнє і колишнє.

Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.