Футбол. Євро-2008. Фінальний турнір. Австрія і Швейцарія. Матч 1/4 фіналу. 19 червня.

Португалія—Німеччина. 2:3. Базель. «Санкт-Якоб». Арбітр — Петер Фрейдфельдт (Швеція). Голи: Нуну Гомеш, 40, Поштіга, 87 — Швайнштайгер, 22, Клозе, 26, Баллак, 62.

Не думаю, що переважна більшість прогнозистів віддавали перевагу збірній Німеччини. Швидше, навпаки. Та тим-то й прекрасний футбол, що видає найзахопливіші сценарії і непередбачувані варіанти боротьби.

Німецька команда на поєдинок з Португалією вийшла без свого наставника Йогіма Лева, якого було дискваліфіковано. Але тренер добре налаштував підопічних і тактику підібрав переможну. Цього разу бундестім виступала з одним нападником. Натомість було посилено середню лінію. Вже після зустрічі Міхаель Баллак сказав, що саме вдала гра півоборонців була запорукою їхньої перемоги.

Безперечно, збірна Німеччини знайшла способи нейтралізувати технічну команду Португалії з її мегазіркою Кріштіану Роналду. Німці досить упевнено позбавляли суперника м’яча і перекривали всі коридори можливих атак. Але головне було те, що німецькі футболісти дуже потужно почали зустріч. Вони переважали суперника у швидкості, русі, прийнятті рішень. Цим вони буквально приголомшили його.

Першу голеву атаку розпочав Лукаш Подольський, який стрімко пройшов лівим флангом і зробив точну передачу на Бастіана Шванштайгера. Той звільнився від опіки португальських оборонців і точно пробив у нижній кут воріт.

І з другою результативною атакою німці не забарилися. Провели її через чотири хвилини після першої. Тут уже асистентом виступав Шванштайгер. Його навісною передачею скористався Мирослав Клозе, котрий уразив ціль ударом головою.

Ще в першому таймі португальцям удалося скоротити розрив у рахунку і зберегти інтригу. Вправно на добивання зіграв Нуну Гомеш. Після перерви португальці кинулися відігруватися. Але їхні опоненти відбивалися впевнено і холоднокровно. А згодом і самі вдалися до атакуючих дій. І досить успішно. Коли Баллак головою забив третього м’яча, стало зрозуміло, що німецький колектив навряд чи поступиться перемогою.

Так воно і сталося. Хоча під кінець зустрічі Поштіга забив ще одного м’яча. Досягти більшого португальцям не дозволили суперники. Та чи не головною причиною їх невдачі було те, що лідери команди не виявили своїх найкращих якостей. А бразильський фахівець Луїш Філіпе Сколарі завершив роботу зі збірною Португалії на мажорній ноті. До речі, тепер уже в лондонському «Челсі», де він розпочне роботу незабаром, тренуватиме одного із кривдників португальської збірної — Баллака. Отакі вони шляхи футбольні...

Збірна Німеччини стала першим півфіналістом турніру. Її суперник мав визначитися вчора пізно ввечері у поєдинку Хорватія—Туреччина.