Ранкове засідання 20 червня

У залі зареєструвалися 288 депутатів. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк з парламентської трибуни відкрив засідання і запросив керівників фракцій на нараду. Після її закінчення закликав народних депутатів діяти відповідно до Конституції та законодавства.

Він зазначив, що на розгляд до Верховної Ради не внесено резолюцію висловлення недовіри урядові. За його словами, якщо такий проект рішення буде внесено до парламенту, то, відповідно до статті 225 тимчасового Регламенту, необхідно принаймні 17 днів на те, щоб його розглянули в комітетах та уряді.

Арсеній Яценюк також сказав, що у Верховній Раді немає проекту постанови про зміну керівництва парламенту. «Якщо такий проект буде зареєстровано, то я гарантую забезпечити щодо нього голосування», — підкреслив глава парламенту. «У владу треба гордо заходити і гордо з неї виходити», — зауважив він. Головуючий заявив, що скличе позачергове засідання лише тоді, коли буде зібрано 150 голосів народних депутатів.

Далі Голова Верховної Ради торкнувся питання коаліції (виступ надруковано в газеті).

Окрім того, Арсеній Яценюк розповів, що запропонував керівникам фракцій провести робочий день без будь-яких політичних документів, виключно за сформованим порядком денним. Повернутися до голосування за проекти закону «Про дорожній рух» та закону «Про престижність шахтарської праці», щоб народні депутати розглянули законопроект № 1408 «Про депутатські пільги та імперативний мандат» та інший законопроект, внесений депутатами фракції Партії регіонів. Одначе, за його словами, пропозицію не було підтримано. Він зазначив, що парламентську залу заблоковано, і нагадав, що два наступних тижні народні обранці працюватимуть в комітетах і округах.

Арсеній Яценюк переконаний, що найближчим часом буде ухвалено «якесь рішення» щодо подальшої долі коаліції.

За його словами, парламент, як завжди, став заручником конфліктів між гілками влади. «Проблема не виникла в цих стінах і не інспірована народними депутатами. Проблема виникла на рівні стосунків різних гілок влади», — зауважив він.

Арсеній Яценюк запевнив, що, як Голова Верховної Ради, буде захищати цей парламент. Після чого закрив ранкове пленарне засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.