При корпункті «Голосу України» в Луганській області наш власний кореспондент Алла АНТІПОВА веде майстер-клас для студентів 4-го курсу факультету журналістики Східноукраїнського університету ім.В. Даля. Це інтерв’ю студенти підготували спеціально для парламентської газети.

Студентський Будинок моделей Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля створено 2002 року на кафедрі легкої і харчової промисловості. Він задуманий як одна з форм практичної підготовки фахівців, тому цілком логічно, що при ньому створено проектно-конструкторську групу і школу моделей. За роки свого існування студентський Будинок моделей став дипломантом багатьох міжнародних конкурсів молодих дизайнерів-модельєрів. Про творче життя, успіхи і плани розповідає завідувачка кафедри Інна ДЕЙНЕКА.

— Інно Григорівно, Будинок моделей створив уже не одну колекцію одягу. Звісно, це пов’язано з певними фінансовими витратами. Хтось надає вам матеріальну підтримку?

— Звичайно. В основному допомагають швейні підприємства міста й області. Дають, наприклад, тканини для костюмів. А розробляють колекції і шиють їх самі студенти в спеціальній лабораторії і на швейній дільниці техноцентру університету.

— А з якими конкретно підприємствами ви співпрацюєте?

— Здебільшого це підприємства Луганська. Є можливість постажуватися в Туреччині. Сьогодні група студентів вивчає французьку мову, щоб пройти практику в Тунісі.

— Студентам, які створюють моделі, простіше працевлаштуватися?

— Безумовно. Працюючи над створенням авторських колекцій, нашим «кутюр’є» доводиться думати не тільки над тим, який вигляд матиме створений ними одяг. Дуже важливо зробити правильний вибір конструкцій, домогтися технологічності виробу в цілому. Тут їм допомагають сучасні комп’ютерні методики проектування. Цей самостійний досвід наших випускників роботодавці обов’язково враховують. А щодо створення художніх образів колекцій, то в цьому студентам допомагає спеціалізація «Дизайн».

Спеціалізація, напевно, передбачає вивчення якихось цікавих дисциплін?

— Так, це — «Основи малюнка і художньої графіки», «Історія розвитку форм костюма», «Композиція костюма» тощо. До викладання цих дисциплін ми залучаємо талановитих людей, відомих у нашому місті професіоналів. Скажімо, історію костюма студентам допомагає вивчити заслужений працівник культури і мистецтва, член Спілки художників України директор Луганського художнього музею Л. Борщенко. Заняття проходять у залах художнього музею та його філіях. Співробітничаємо ми з відомим в Україні та за її межами дизайнером Євгеном Фененком. Він проводить майстер-класи для студентів, а бажаючі можуть пройти практику в його ательє і салонах-магазинах. Про історичне й сучасне вбрання духівництва розповідає студентам архімандрит Володимир. До слова, він автор унікальних робіт — одягу і головних уборів православних священиків, розшитих золотом, сріблом і перлами. Його роботи експонувалися на багатьох міжнародних виставках.

— До речі, а чи не виникала ідея створити колекцію на історичну тематику?

— Сьогодні ми працюємо над відтворенням народного костюма Луганщини. Уже накопичено великий матеріал, є замальовки і фото справжніх стародавніх речей. Усе це — джерело творчості для створення сучасних колекцій одягу. Наприклад, студентка Наталя Костенко темою своєї дипломної роботи вибрала розроблення шкільної форми для дівчаток з елементами народного костюма Луганщини. Такий костюм уже готовий, до того ж на захисті диплома його демонструватиме маленька дочка Наталі. Це дуже цікава робота. Про неї Наталя зробила доповідь на Всеукраїнській студентській науковій конференції в Київському національному університеті технології і дизайну й багатьох фахівців зацікавила. До речі, у нас на кафедрі зібрано журнали мод різних років. Найстаріший датовано 1906 роком.

— Будинок моделей створив уже багато колекцій жіночого одягу. А що ви можете запропонувати юнакам, чоловікам?

— Є в нас задумки, але таємницю розкривати не будемо. Готуємося випустити літню чоловічу колекцію, проте є одна проблема — відсутність моделей.

— Хлопці не хочуть виходити на подіум?

— На жаль, це так. Поки що вони не готові стати моделями, але я думаю, що ця проблема розв’язувана. Все ще попереду.

Розмову вели Оксана СЕРДЮК і Світлана АЛЕФІРЕНКО.