Із виступу народного депутата України Шершуна Миколи Харитоновича,фракція «Блок Литвина»,18 червня 2008 р.

Шановний пане Голово!

Шановні колеги!

На тлі політичних суперечок, інтриг, скандалів особливого значення набувають вічні цінності — здоров’я наших людей, і передусім дітей! У нас ще свіжі в пам’яті події, пов’язані зі спробами розчленування спеціалізованої дитячої лікарні «ОХМАТДИТ», цього цілісного лікувального комплексу, намаганнями відчужити приміщення та земельну ділянку, які належать лікарні. Лише завдяки втручанню Верховної Ради України, яка 2005 року ухвалила відповідну постанову, вдалося зберегти існування цього лікувального закладу.

30 травня 2008 року Президент України підписав Указ «Про надання Українській дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» статусу Національної», яким заклад перейменовано в Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит».

Здавалося б, після таких рішень припиняться будь-які посягання на такий авторитетний медичний заклад. Однак багатостраждальна лікарня, її працівники і, головне, її пацієнти — наші діти — реально можуть знову зіткнутися з новою загрозою.

Є достовірна інформація, що нещодавно Прем’єр-міністру України було внесено пропозицію об’єднати «Охматдит» з Інститутом педіатрії, акушерства та гінекології, який підпорядковується Академії медичних наук України.

Головним аргументом на користь такої пропозиції є те, що це нібито відповідає Європейській стратегії «Здоров’я та розвиток дітей та підлітків», де Україну визначено як пілотний регіон для впровадження цієї стратегії серед країн Європейського регіону.

Невже ми хочемо зробити ще одну фатальну помилку, як це було з вакцинацією, де Україна також була полігоном для випробувань? За цей експеримент, як відомо, одна дитина заплатила життям, а ще понад 200 дітей потрапили до лікарень.

На наше глибоке переконання, об’єднання цих двох закладів категорично не можна проводити ще й з таких підстав.

По-перше, концентрація матеріально-технічних, кадрових та фінансових ресурсів в одному закладі, а точніше — «в одних руках», створить умови для чергової корупційної схеми у державі й покладе край раціональному використанню державних коштів в галузі медицини.

По-друге, механічне злиття двох закладів призведе до скорочення медичного персоналу, звільнення фахівців, які мають безцінний досвід надання дітям висококваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги.

Адже «Охматдит» — це цілодобова допомога дітям, значна частина яких потрапляє туди на каретах швидкої допомоги. Через цю лікарню, що має 28 спеціалізацій, пройшли хворі діти з усіх радіаційно забруднених територій України, за станом здоров’я яких лікарі продовжують багаторічні спостереження.

Спеціалізована лікарня «Охматдит» сьогодні без перебільшення є еталоном надання лікувально-профілактичної допомоги. І це за того, що лікарня фінансується лише на 50 відсотків.

Наш обов’язок зробити все для збереження цього унікального багатопрофільного діагностично-лікувального медичного закладу, який має не лише загальнодержавне, а й міжнародне визнання.

Тож прошу вважати мій виступ офіційним запитом до Прем’єр-міністра України

Ю. Тимошенко з метою збереження унікального медичного закладу «Охматдит».

Дякую!