Коли не виплачують «чорнобильську стипендію»

Я навчаюсь в Чернівецькому національному університеті. До 2008 року отримувала «чорнобильську стипендію» (100 відсотків від звичайної). З січня цього року її не отримую. Який на сьогодні має бути розмір такої стипендії і чому я її не отримую?

Христина ОНОПРІЙЧУК.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, що підпадають під дію цього закону, надаються додаткові гарантії під час призначення стипендії. Їх розмір та порядок надання затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення». Відповідно до пункту 35 цієї постанови зазначеним особам виплачується додаткова соціальна стипендія. Для студентів вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації її розмір у 2008 році становить 170 гривень. Проте зазначено, що в разі, коли зазначені суми додаткової соціальної стипендії менші, ніж сума стипендії, яка виплачувалась у грудні 2007 року (100 відсотків звичайної на той час), продовжується виплата додаткової соціальної стипендії в сумі, яка виплачувалась у грудні 2007 року.

З приводу невиплати соціальної стипендії потрібно звернутись у відповідне відділення вашого ВНЗ. Можливо, нарахування затримується і буде здійснено пізніше в повній сумі за попередні періоди.

Також зверніть увагу, що така пільга надається до досягнення дитиною певного віку. Відповідно до статті 31 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» після досягнення повноліття (в разі одруження або влаштування на роботу в передбачених чинним законодавством випадках до досягнення повноліття — за їх бажанням, відповідно з часу одруження або влаштування на роботу) зазначеним особам надаються пільги та компенсації відповідно до встановлених категорій. Водночас студентам з числа дітей, які до вступу в державні вищі заклади освіти, професійно-технічні заклади освіти, розташовані за межами зони забруднення, мали підстави для отримання четвертої категорії, віком до 23 років надаються пільги у вигляді підвищеної стипендії. Отже, вам необхідно після досягнення повноліття оформити нові документи як повнолітньої особи і подати їх до університету. Якщо ж ви цього не зробили, то й не можете отримувати соціальної стипендії.

Ігор САНДУГЕЙ.