Ранкове засідання 19 червня

Оголосивши, що в сесійній залі зареєструвалося 365 народних депутатів, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відразу ж запропонував керівникам депутатських фракцій провести нараду, «щоб з’ясувати, яким чином буде відбуватися сьогоднішня і завтрашня робота». Проте відразу після її завершення представники фракції БЮТ заблокували трибуну та президію, що змусило главу парламенту оголосити про закриття ранкового засідання та запросити народних депутатів до участі у вечірньому засіданні.

Перед цим А. Яценюк зауважив, що це блокування якраз і свідчить про результати засідання представників депутатських фракцій. Отож Голова ВР висловив свою думку стосовно можливих виходів із цієї патової ситуації. Перший вихід — це збільшення кількості голосів, щоб на табло висвічувалося «рішення прийнято». Другий вихід залежить від рішення Конституційного Суду — або це буде інша коаліція, або відновлення формату по старій коаліції. Третій варіант — перевибори. «Інших виходів немає», — наголосив глава парламенту.

Після цього про причини блокування роботи Верховної Ради повідомив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. Він наголосив, що бютівці блокуватимуть трибуну та президію парламенту, оскільки не збираються продовжувати фарс, коли голосування просто не відбувається. Водночас І. Кириленко зазначив, що фракція БЮТ погодиться припинити блокування, якщо буде досягнуто чітких домовленостей про повернення до голосування за законопроекти, які передбачають скасування депутатської недоторканності та всіх депутатських пільг і запровадження імперативного мандата, щоб у майбутньому унеможливити політичну корупцію. «Зважаючи на те, що наші опоненти готуються до дострокових виборів, а про це було чітко сказано на погоджувальній раді, ми розблокуємо трибуну, коли будемо голосувати за те, що обіцяли виборцям: скасування депутатської недоторканності, пільг депутатів, які є в законопроекті Герман і нашому законопроекті, за імперативний мандат. За таких умов ми розблоковуємо», — сказав І. Кириленко.

При цьому він наголосив, що фракція БЮТ готова блокувати роботу парламенту протягом 30 днів, після чого Верховна Рада має бути розпущена. Щоправда, І. Кириленко зауважив, що БЮТ дострокових виборів не ініціюватиме, але він їх і не боїться. Стосовно можливого переформатування коаліції, то, за його словами, БЮТ «привітає утворення нової коаліції, але фракція в неї не піде».

Представник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов припустив, що БЮТ удався до блокування, бо боїться, що у Верховній Раді може бути сформовано нову коаліцію. «У них виникає побоювання, що оскільки в них уже немає більшості, то інші депутати можуть об’єднатися в іншу конфігурацію та прийняти законопроекти, які сьогодні їх не влаштовують», — зазначив представник регіоналів. Отож «представники коаліції не знайшли нічого кращого, ніж за допомогою БЮТ заблокувати роботу парламенту», — сказав О. Єфремов, додавши, що таким чином усі сторони визнали: коаліції сьогодні не існує, а різниця в позиціях полягає лише в тому, що кожна сторона вимагає різних форм юридичного підтвердження, зокрема рішення Конституційного Суду.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин вважає доцільним провести спільне, за участі Президента та Прем’єр-міністра, засідання Верховної Ради, під час якого, не чекаючи рішення Конституційного Суду, дати чітку відповідь на запитання, чи існує сьогодні коаліція.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Миколу Баграєва та Павла Бурлакова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.